Wat als het voor jou altijd zou voelen als Blue Monday?

Vandaag is het Blue Monday: de meest deprimerende dag van het jaar. Volgens psycholoog Cliff Arnall is er een wetenschappelijk verantwoorde formule dat deze maandag, die in de laatste volle week van januari valt, de dag is waarop de meeste mensen zich down voelen.

Waarom? Al die goede voornemens die je had gesteld zijn misschien niet gelukt, de dagen zijn donker, grauw en koud (heel koud!) en een vakantie lijkt nog miles away.

Depressiviteit

Maar wat als je elke dag dit gevoel hebt? Depressiviteit is een complexe hersenaandoening en komt voor bij alle leeftijden. Volgens de GGZ heeft zelfs 1 op de 5 jongeren last van psychische klachten. Voor iedereen kan het weer anders worden ervaren en kan het verschillen in ernst, duur en frequentie. Het kan zich zowel fysiek als mentaal uiten en houdt je eigenlijk de hele dag bezig.

Voor Annemiek is het altijd Blue Monday

Bij 15 tot 20% van de patiënten kan de depressie chronisch zijn en wel meerdere jaren duren. Annemiek Lely lijdt al meer dan dertien jaar aan zware depressies. Aan de Hersenstichting vertelde ze hoe depressie voor haar voelt:

‘Als ik het krijg, dan is dat is zo heftig… Het komt nog het meest in de buurt van hele diepe rouw. Alsof je iemand verliest van wie je heel veel houdt. En dat dan dagenlang, wekenlang en soms zelfs maandenlang. Je kunt er niet aan ontsnappen’

Ook voor haar vriend Thom en de omgeving in de situatie van Annemiek ingrijpend. Gelukkig gaat het inmiddels weer wat beter met haar en kan ze weer genieten van de dingen in het leven.

Maar de kans dat het terugkomt blijft altijd bestaan.

‘Ik ben zo ontzettend bang dat het er weer aankomt. Want dan ben ik verlamd, dan kan ik niets meer. Een depressie wens je niemand toe. Het zet je leven volledig op z’n kop.’

Tips

Als je je een langdurige tijd down voelt is het daarom altijd belangrijk om hulp te zoeken.

Natuurlijk is een dipje heel iets anders dan een echte depressie, maar als je toch vandaag het effect voelt van deze Blue Monday, lees je hier elf tips voor als je je een beetje down voelt. 

 

Het hele verhaal van Annemiek lees je hier

Beeld: Gezondheid foto designed by Rawpixel.com – Freepik.com

LEES OOK:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen