Coronavirus

Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Je hebt er vast wel over gehoord: het coronavirus. Dit mysterieuze virus begon in de Chinese stad Wuhan, en heeft zich inmiddels als een razend vuurtje binnen China verspreid. Een aantal Chinese steden zijn zelfs op lock down vanwege quarantaine. Veel mensen maken zich zorgen dat het virus ook naar Nederland of de rest van Europa zal komen. Maar wat is het coronavirus eigenlijk en moeten we ons echt zorgen maken? CG! legt het je uit.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een verzamelnaam voor verschillende ziektes, zoals MERS en SARS waar we vroeger al eens een wereldwijde uitbraak van hadden. We spreken nu van een nieuw soort virus, genaamd 2019-nCoV waar we eigenlijk nog niet zo veel over weten. Wel weten we dat het virus afkomstig is van een markt in de Chinese stad Wuhan. Het virus zou zich hier nestelen in dieren. In de eerst instantie zouden mensen daar niet zo ziek van worden, maar door deze bijzondere mutatie wel.

Mensen die besmet zijn met het virus krijgen last van een heftige verkoudheid, longklachten en kortademigheid. Het duurt ongeveer 2 tot 14 dagen voordat je na besmetting last krijgt van klachten. Het virus duikt nog steeds vooral op in China, maar er zijn ook mogelijk infecties gevonden binnen Europa en andere landen. Op dit moment zijn er in 14 landen mensen met een eventuele infectie gevonden. Iedereen waarvan wordt verdacht dat zij het virus zouden kunnen hebben, wordt meteen in quarantaine gezet om verspreiding te voorkomen. Op dit moment is er nog geen vaccin voor het virus, waardoor het is lastig is om het virus tegen te houden.

Moeten we ons zorgen maken?

China heeft al veel steden op lock down, om zo verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er zouden nu bijna 3.000 mensen wereldwijd besmet zijn met het virus en 80 doden. Ook heeft de Chinese minister van de Nationale Gezondheidszorg gezegd dat het virus zich sneller verspreid dan verwacht. Maar moeten we ons dan nu ook echt zorgen maken?

Het virus is al opgedoken in ongeveer 14 landen, maar dat betekent niet dat het zich meteen verder verspreid. ‘Er is sprake van een uitbraak in China, maar niet in de rest van de wereld’, vertelt een RIVM-woordvoerder. ‘In andere landen is alleen sprake van importgevallen: stel dat een besmet persoon vanuit de regio Wuhan in China naar bijvoorbeeld Canada vliegt, betekent dat niet dat het virus meteen in Canada rondwaart.’ En like we said, worden de mensen die mogelijk besmet zijn in quarantaine gehouden, om zo verspreiding van het virus te voorkomen. Dat een virus in een land opduikt, betekent niet dat het zich ook verder verspreidt. In alle landen – behalve China – is het aantal besmettingen nog maar op één of twee handen te tellen. Je zou dus gewoon op vakantie kunnen gaan. Alleen landen met een hoog risico voor besmetting worden afgeraden.

Ook kun je gewoon je favo goodies van Aliexpress bestellen. ‘Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen.’ meldt het RIVM.

Virus naar Nederland?

Het nieuwe coronavirus lijkt tot nu toe niet zo heel besmettelijk. Maar hoe groot is de kans dat het naar Nederland komt? ‘In Nederland hebben we geen rechtstreekse vluchten op Wuhan. Er zijn drie luchthavens in Europa met rechtstreekse verbindingen. Daar is de kans op besmetting het grootst. Een reiziger die van Wuhan naar Nederland terugkomt, zou ziek kunnen worden. Met zo’n gebeurtenis houden we rekening.’ vertelt Jaap van Dissel, infectieziektenexpert van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). ‘Als het coronavirus bij iemand in Nederland wordt vastgesteld, zal hij in isolatie worden verpleegd. Daarnaast worden zijn contacten in de periode dat hij ziek was in kaart gebracht en gecontroleerd. Als zij ziek zijn, worden ze ook geïsoleerd waarmee verdere verspreiding in Nederland wordt voorkomen.’ Gelukkig hoef je je op dit moment dus geen grote zorgen te maken over een mogelijke uitbraak van het virus in Nederland.

Wereldwijd proberen regeringen een pandemie (wereldwijde uitbraak van een virus/ziekte) te voorkomen en iedereen is druk bezig met het onderzoeken van het virus en het maken van een vaccin.

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen