Extravert

Dit is het verschil tussen introvert, extravert en ambivert

Introvert vs. extravert klinkt misschien als een battle, maar het maakt eigenlijk helemaal niet uit wat je bent. Toch kan het wel handig zijn om het te weten.

Introvert, extravert of ambivert?

Weten of je een introvert of extravert persoon bent, kan je helpen om keuzes te maken die passen bij jouw persoonlijkheid, om jezelf beter te begrijpen en om anderen beter te begrijpen. Als je wilt weten wat de woorden betekenen, kun je ze beter niet in een woordenboek opzoeken. Van Dale beschrijft introverte personen als: ‘In zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam’ en extraverte personen als: ‘Op de buitenwereld gericht.’ Maar beide soorten personen zijn zoveel meer dan dat, trust us. Daarom geven we jou een uitgebreide uitleg, recht uit het CG!-woordenboek.

Doe de quiz: Ben jij een extravert, introvert of ambivert?

Extravert

Een extravert persoon is iemand die over het algemeen sociaal en vriendelijk is. Dankzij hun open houding zijn ze makkelijk in de omgang. Ze kunnen mooie verhalen vertellen en gezellige kletspraatjes houden. Hierdoor staan ze regelmatig in het middelpunt van de belangstelling. Ze zijn graag onder de mensen en staan positief in het leven. Kortom: extraverten zijn een feestje. 54% van de Nederlandse bevoking is extravert en het is op zich heel prettig om extravert te zijn. Wel kunnen anderen extraverte mensen soms als te veel ervaren. Hoewel je altijd lekker jezelf moet blijven, kan het voor zulke personen geen kwaad om zich af en toe een beetje aan te passen aan de situatie.

Extravert

Introvert

Does that mean dat introverte personen het tegenovergestelde van extraverte personen zijn? Dus niet sociaal, vriendelijk en positief? Absoluut niet! Introverten zijn heus ook wel sociaal, ze hebben na een sociaal event alleen iets meer tijd nodig om op te laden. Daarnaast houden ze van observeren en zijn het goede luisteraars. Het grootste misverstand is dat introverte personen vaak worden gezien als verlegen. Ze denken gewoon eerst meer na voordat ze spreken, zijn voorzichtig en hebben tijd nodig om te wennen. Daarnaast zijn ze het gezelligst en meest open in kleinere gezelschappen, zoals met hun beste vrienden. Omdat de meeste mensen extravert zijn, wordt dit vaak als de norm beschouwd. Slechts 22% van de Nederlandse bevolking is introvert. Maar er is zeker niets mis met introvert zijn. Fun fact: in landen als Scandinavië en Japan zijn juist de meeste mensen introvert. Anyways, just be you!

Introvert

Lees ook: Talk that body talk: spoedcursus lichaamstaal

Ambivert

Wat nou als je niet echt introvert bent, maar je je ook niet helemaal herkent in de omschrijving van extravert? Bestaat er niet zoiets als intravert, something in between? Jawel! Het heet alleen anders. Tussen introvert en extravert zit nog iets dat minder vaak wordt besproken: ambivert. 24% van de Nederlandse bevolking is zowel outgoing als op zichzelf en behoort tot deze categorie waarover je bijna nooit iets hoort. Ambiverte mensen bezitten zowel introverte als extraverte eigenschappen. Dit maakt hen voor hun vrienden lastig te begrijpen. Zij denken namelijk vaak nog in de zwart-wit hokjes introvert en extravert. Een ambivert persoon kan aanwezig zijn in een gezelschap, maar hoeft niet altijd in de spotlights te staan. Evenveel genieten van een avondje thuis als een avondje uit. En zowel goed praten als luisteren. Ze staan bekend om hun emotionele stabiliteit en aanpassingsvermogen. O enne, hun besluiteloosheid…

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen