extravert

Dit is het verschil tussen introvert, extravert en ambivert

Introvert vs. extravert klinkt misschien als een battle, maar het maakt eigenlijk helemaal niet uit wat je bent. Toch kan het wel handig zijn om het te weten.

Introvert, extravert of ambivert?

Weten of je een introvert of extravert persoon bent, kan je helpen om keuzes te maken die passen bij jouw persoonlijkheid, om jezelf beter te begrijpen en om anderen beter te begrijpen. Als je wil weten wat de woorden betekenen, kun je ze beter niet in een woordenboek opzoeken. Van Dale beschrijft bijvoorbeeld introverte personen als: ‘in zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam,’ en extraverte personen als: ‘Op de buitenwereld gericht.’ Maar beiden zijn zoveel meer dan dat, trust us. Daarom geven we jou een uitgebreide uitleg, recht uit het CG!-woordenboek.

Ex-tra-vert

(Bijvoeglijk naamwoord)

Een extravert persoon is iemand die over het algemeen sociaal en vriendelijk is. Dankzij hun open houding zijn ze makkelijk in de omgang. Ze kunnen mooie verhalen vertellen en gezellige kletspraatjes houden. Hierdoor staan ze regelmatig in het middelpunt van de belangstelling. Ze zijn graag onder de mensen en staan positief in het leven. Kortom: extraverten zijn een feestje. Het is op zich heel prettig om extravert te zijn, maar anderen kunnen hen nog weleens als te veel ervaren. Hoewel je altijd lekker jezelf moet blijven, kan het voor extraverte personen geen kwaad om zich af en toe een beetje aan te passen aan de situatie.

Wist je dat 54% van de Nederlandse bevolking extravert is?

Lees ook: Dit is hoe je je zelfvertrouwen boost

In-tro-vert

(Bijvoeglijk naamwoord)

Does that mean dat introverte personen het tegenovergestelde van extraverte personen zijn? Dus niet sociaal, vriendelijk en positief? Absoluut niet! Introverten zijn heus ook wel sociaal, ze hebben na een sociaal event alleen iets meer tijd nodig om op te laden. Daarnaast houden ze van observeren en zijn het goede luisteraars. Het grootste misverstand is dat introverte personen vaak worden gezien als verlegen. Ze denken gewoon eerst meer na voordat ze spreken, zijn voorzichtig en hebben tijd nodig om te wennen. Daarnaast zijn ze het gezelligst en meest open in kleinere gezelschappen, zoals met hun beste vrienden. Omdat de meeste mensen extravert zijn, wordt dit vaak als de norm beschouwd. Maar er is niets mis met introvert zijn. Grappig weetje: in landen als Scandinavië en Japan zijn juist de meeste mensen introvert. Anyhoo, just be you!

Wist je dat 22% van de Nederlandse bevolking introvert is?

Lees ook: Talk that body talk: spoedcursus lichaamstaal

Am-bi-vert

(Bijvoeglijk naamwoord)

Wat nou als je niet echt introvert bent, maar je je ook niet helemaal herkent in de omschrijving van extravert? Bestaat er niet zoiets als intravert, something in between? Jawel! Het heet alleen anders. Tussen introvert en extravert zit nog iets dat minder vaak wordt besproken: ambivert. 24% van de Nederlandse bevolking is zowel outgoing als op zichzelf en behoort tot deze categorie waarover je bijna nooit iets hoort. Ambiverte mensen bezitten zowel introverte als extraverte eigenschappen. Dit maakt hen voor hun vrienden lastig te begrijpen. Zij denken namelijk vaak nog in de zwart-wit hokjes introvert en extravert. Maar een ambivert persoon kan zowel aanwezig zijn in een gezelschap, als niet in de spotlights hoeven staan. Evenveel genieten van een avondje thuis als een avondje uit. En zowel goed praten als luisteren.  Ze staan bekend om hun emotionele stabiliteit en aanpassingsvermogen. O enne, hun besluiteloosheid.

Je leest meer over introvert, extravert en ambivert (en een hele hoop meer) in het nieuwe In Bloom issue van CosmoGIRL! 

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen