Wat is Wereldvoedseldag en wat kun jij doen om te helpen?

Vandaag is het Wereldvoedseldag! Op deze dag wordt er wereldwijd meer aandacht gevraagd voor de voedselzekerheid. Maar wat bekent dat precies en wat kun je doen om te helpen? #WorldFoodDay

Wat is Wereldvoedseldag?

Wereldvoedseldag is opgericht door de Verenigde Naties (VN) en valt ieder jaar op 16 oktober. Op deze dag wordt er internationaal aandacht gevraagd voor de voedselzekerheid. Misschien dat je nu alweer afgedwaald bent met je gedachten, maar stel je eens voor dat je op een dag amper iets te eten hebt, of zonder eten naar bed gaat (nee, ook geen late night snack meer dus). Dat is toch niet te doen? Meer dan 820 miljoen mensen, een op de negen, gaat naar bed zonder eten. Maar het gekke is dat we twee keer zoveel mensen op onze aarde hebben met overgewicht. Hoe kan het nou dat de ene amper te eten heeft en de ander juist te veel?

Op deze dag staan we stil bij dit soort voedselproblemen over de hele wereld. Niet alleen Nederland, maar ook zo’n 150 andere landen. We gaan op zoek naar oplossingen en mogelijkheden om het voedselsysteem weer in balans te brengen.

Wat kun jij zelf doen?

Je zal jezelf nu wel de vraag stellen: ‘Maar wat kan ik doen aan het herstellen van die balans?’ Daarom heeft CG! voor jou een aantal tips, waarmee jij zelf een handje bij kan dragen:

1. Ga voor een duurzame balans tussen dierlijke eiwitten (zoals vlees, melk en eieren) en plantaardige eiwitten (zoals noten, peulvruchten en granen) voor het verbeteren van het klimaat. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om (een tijdje) helemaal vegan te gaan eten. Lees hier tips voor beginnende vegans.

2. Eet lokaal en met het seizoen mee. Dit is beter voor de boeren in Nederland en voor het milieu, want er hoeft dan niet zoveel geïmporteerd te worden vanuit het buitenland.

3. Eén van de simpelste manieren om je milieu-impact te verminderen is het minder verspillen van voedsel. Gooi bijvoorbeeld te veel eten niet gelijk weg, maar vries het in voor een andere dag. Ook kun je bedrijven helpen met het verminderen van verspilling, door bijvoorbeeld eten te bestellen via de app ‘Too Good To Go‘. Hiermee koop je een ‘magic box’, waarbij je super voordelig overgebleven etenswaren bij winkels of restaurant kan ophalen.

4. Betaal een eerlijke prijs voor je eten. Het kopen van een product met een keurmerk voor een eerlijke prijs (zoals UTZ, Fairtrade en Max Havelaar), zorgt voor leefbare lonen en een duurzame toekomst voor boeren, wat bijdraagt aan voedselzekerheid.

5. Zero hunger gaat niet alleen maar over de beschikbaarheid van voedsel, maar ook over de beschikbaarheid van gezond voedsel. Gezond eten zou je sowieso al moeten doen, maar als we met z’n allen gezonder zouden gaan eten, wordt al het bewerkte en ongezonde voedsel minder. Dit zal zorgen voor een betere gezondheid in de wereld en vermindering van obesitas. Afgelopen maart was het Nationale Week Zonder Vlees, ook in deze week proberen we een verschil te maken voor onze aarde.

Op de site van Wereldvoedseldag vind je nog meer tips! Doe jij ook mee aan #worldfoodday?

 

LEES OOK:

Beeld: Pexels

Bron: wereldvoedseldag.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen