kleden

Wat je vooral wel en aan moet trekken voor een sollicitatie

Dat je niet in een joggingpak moet aankomen voor een belangrijk sollicitatiegesprek, spreekt voor zich. Maar in wat dan wel? Ga voor iets waar je je lekker in voelt. Denk aan een upgraded schooloutfit. Een spijkerbroek met een mooie blouse of blazer, bijvoorbeeld.

In ieder geval iets wat professionaliteit uitstraalt. Dus niet: té korte rokjes, afgetrapte gympen of een bh die boven je hemdje uitkomt. Probeer de kledingvoorschiften van het bedrijf te achterhalen, zodat je niet over- of underdressed verschijnt.

Do’s

  • Gestreken, schone kleding: Los van dat je uiterlijk er verzorgd uit moet zien, moet je kleding er ook schoon en verzorgd zijn. Van een blouse met vlekken en kreukels wordt niemand warm. Overal waar je de vibe ‘ew, blijf uit m’n buurt’ van krijgt is een no-go.
  • Net, maar fun jurkje: Die strakke zwarte jurken die business women vaak dragen in films is niet wat je móét dragen. Een flowie jurkje dat niet te druk en te kort is, kan prima door als een sollicitatieoutfit.
  • (Velvet) pak: Pakken zijn helemaal in op dit moment, dus daar kan je niet mee de fout in gaan. Omdat een pak vaak wordt gezien als een nette outfit, kun je deze dus ook prima dragen. Om het wat meer fun te maken, kun je gaan voor bijvoorbeeld een lila pak of een pak van velvet.
  • Spijkerbroek met blazer: Casual maar netjes. Perfect als je gaat solliciteren voor een bedrijf wat niet super formeel is.
  • Nette laarzen of stoere sneakers: Sneakers maken een outfit snel meer casual terwijl nette laarzen een outfit vaak formeler laat lijken.

Dont’s

  • Té korte rokjes/jurkjes: Rokjes en jurkjes zijn prima, zolang ze maar niet te kort zijn.
  • Doorschijnend bloesje: Niet iedereen zit erop te wachten om te zien wat voor bh jij die dag draagt. Dit is meer een outfit voor het uitgaan, dan voor een sollicitatie.
  • Je festival schoenen: Vieze, afgetrapte schoenen zijn niet echt de perfecte combi met een net pak of nette outfit. Tenslotte is een sollicitatiegesprek niet een activiteit waarvan je schoenen er vies worden, dus no reason om die schoenen aan te trekken.
  • Kleding die naar rook ruikt: Je werkgever kan van jou verwachten dat je een roker bent en daardoor dus meer pauzes nodig hebt. En not gonna lie, of je rookt of niet, als je ernaar ruikt stink je gewoon en dat komt niet verzorgd over.
  • Kleding die er afgedragen uitziet: Je wil niet lijken alsof je bent aangevallen door 10 bizons. Een werkgever kan vaak al aan kleding zien wat voor persoon je bent. Bij afgedragen/slordige kleding, zal je misschien ook wel een slordig persoon kunnen zijn…

Lees ook gelijk dit stappenplan om aan je droombaan- of stage te komen. Good luck!

LEES OOK:

Beeld: GettyImages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen