keti koti

Vandaag is het Keti Koti. Maar wat vieren we eigenlijk?

Vandaag is het Keti Koti, een feest waarbij mensen de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti is Sranantongo (Surinaams) en betekent gebroken ketenen. Sinds 2002 wordt het feest in verschillende grote steden gevierd en wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. Vandaag is het 157 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Meestal wordt de bevrijding van de slaven in Suriname en op de Antillen herdacht bij het Nationaal Monument Slavernij Verleden, waarbij ambassadeurs uit Zuid-Afrika, Ghana, Suriname, de ministers van Curaçao, Sint Maarten, Aruba en de burgemeester van Amsterdam aanwezig zijn. Dit jaar is dat helaas anders vanwege de coronamaatregelen. Ook het aansluitende Keti Koti festival gaat dit jaar niet door.

Thuis vieren

Door de coronamaatregelen worden mensen opgeroepen om de afschaffing zoveel mogelijk thuis te herdenken. Er is bijvoorbeeld een speciaal programma dat live op internet wordt uitgezonden waar mensen vanuit huis aan mee kunnen doen. Jongerenzender FunX staat vandaag ook in het teken van Keti Koti; radio-dj’s, artiesten en luisteraars staan vandaag op de zender stil bij het koloniale verleden.

Ook Jeangy Macrooy, die Nederland dit jaar zou vertegenwoordigen tijdens het Songfestival, kwam met een speciale versie van zijn lied Gold. ‘Het herdenken van de slavernij en het vieren van de afschaffing daarvan is een belangrijke gebeurtenis die bij onze gedeelde geschiedenis hoort.’

Afschaffing van de slavernij

Slavernij is een eeuwenoud begrip voor de situatie waarin iemand eigendom is van een ander en ook zo behandeld wordt. Slavernij is net zo oud als de geschiedenis zelf, maar tijdens Keti Koti vieren we de afschaffing van de Transatlantische slavernij. Wanneer we het over de Transatlantische slavenhandel hebben, gaat het over de handel in slaven van Afrika naar Amerika en Europa.

In Europa en gekoloniseerd Amerika was slavernij eigenlijk verboden, want deze delen waren grotendeels christelijk en het christendom verbood slavernij. Maar in 1455 gaf de kerk toestemming voor het slaaf maken van niet-christenen als onderdeel van de bekering. Daarbij heerste het geloof dat de Afrikanen de vervloekte afstammelingen waren van Cham, de zoon van Noach, die ruzie met z’n vader kreeg. De zonen Jafet en Sem waren volgens deze beweringen de voorvaders van de Europeanen, Arabieren en Joden. Ze werden door Noach gezegend en zouden voor altijd gediend worden door Chams afstammelingen. Op deze manier werd de transatlantische slavenhandel geaccepteerd door bijna iedereen, het zou namelijk ‘de wil van God’ zijn. Deels door dit idee kwam er ook een racistische lading bij de slavenhandel; de blanke mens zou het dichtst bij god staan. Deze ideeën bleven na de afschaffing van de slavernij nog lang bestaan.

Zo kun jij in actie komen tegen racisme. 

Cijfers

Met de oprichting van de WIC (West Indische Compagnie) in 1621, begint ook Nederland met de slavenhandel. Hoewel eerst gedacht werd dat de Nederlandse slavenhandel weinig invloed had op de economie, is kortgeleden uit een onderzoek gebleken dat het wel degelijk invloed had. Zeker vijf procent van de Nederlandse economie was te danken aan de slavenhandel. Alles wat de slaven verbouwden, zoals suiker en tabak, bracht 10% in de geldla van Nederland binnen. Even ter vergelijking: de invloed van de haven van Rotterdam bedraagt 6% procent van de Nederlandse economie.

Excuses

In de 19e eeuw komen er steeds meer mensen die vinden dat de slavernij gestopt moet worden. Niet iedereen gelooft meer in het idee dat de Afrikanen het verdienen door een straf van God of dat ze minder zijn. In 1803 is Denemarken het eerste land dat de slavernij afschaft en in 1807 is Engeland de eerste grootmacht die het doet. Nederland bevrijdt haar slaven een mensenleven later, zo’n 50 jaar na Engeland.

op 1 juli 1863 gaat in Nederland de Emancipatiewet in, waarmee slavernij verboden wordt. Op deze dag krijgen bijna 50.000 tot slaaf gemaakte mensen officieel hun vrijheid terug. Toch was er nog weinig sympathie voor de vrijgemaakte slaven. Wel voor de slavenhouders die hun slaaf zijn verloren. De zogenoemde vrijgemaakten merkten daardoor nog weinig van hun vrijheid en hadden het ook niet meteen makkelijker. Vanwege een contract moesten ze nog zo’n tien jaar doorwerken voor een mager loontje op het land van hun vorige slavenhouder en mochten ze niet weg. 

A lot om te herken, dus. 

Nationaal monument

In 2002, toen Beatrix nog koningin was, onthulde ze het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Later volgden er ook nog herdenkingsbeelden in Middelburg en Rotterdam. 

Klik hier om meer te weten te komen over het Keti Koti festival!

LEES OOK

Bron: Hart van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen