Vandaag wordt Keti Koti gevierd, een feest waarop mensen de afschaffing van de slavernij herdenken.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti is Sranantongo, Surinaamse taal, en betekent gebroken ketenen. Sinds 2002 wordt het feest in verschillende grote steden gevierd en de afschaffing van de slavernij herdacht. Bij het Nationaal Monument Slavernij Verleden werd de bevrijding van de slaven op Suriname en de Antillen herdacht. Ambassadeurs uit Zuid-Afrika, Ghana, Suriname, de ministers van Curaçao, Sint Maarten, Aruba en de burgemeester van Amsterdam zullen daarbij aanwezig zijn. Na de herdenking is er tijd voor het festival in het Oosterpark.

Afschaffing van de slavernij

Slavernij is een eeuwenoud begrip waarin iemand eigendom is van een ander en ook zo behandeld wordt. Slavernij is net zo oud als de geschiedenis zelf, maar tijdens Keti Koti vieren we de afschaffing van de Transatlantische slavernij. Wanneer we het over de Transatlantische slavenhandel hebben, gaat het over de handel in slaven van Afrika naar Amerika en Europa. In Europa en gekoloniseerd Amerika is slavernij eigenlijk verboden, want deze delen zijn grotendeels christelijk en het Christendom verbiedt slavernij. Maar in 1455 geeft de kerk toestemming voor het slaaf maken van niet-christenen als onderdeel van de bekering. Daarbij heerste het geloof dat de Afrikanen de vervloekte afstammelingen waren van Cham, de zoon van Noach, die ruzie met z’n vader kreeg. De zonen Jafet en Sem waren volgens deze beweringen de voorvaders van de Europeanen, Arabieren en Joden. Ze werden door Noach gezegend en zouden voor altijd gediend worden door Chams afstammelingen. Op deze manier werd de transatlantische slavenhandel geaccepteerd door bijna iedereen, het was namelijk de wil van God. Deels door dit idee kwam er ook een racistische lading bij de slavenhandel, de blanke mens stond het dichtst bij god. Deze ideeën bleven na de afschaffing van de slavernij nog lang bestaan.

Cijfers

Met de oprichting van de WIC -West Indische Compagnie- in 1621 begint ook Nederland met de slavenhandel. Hoewel eerst gedacht wordt dat de Nederlandse slavenhandel weinig invloed had op de economie, is kortgeleden uit een onderzoek gekomen dat dit niet klopt. Zeker vijf procent van de Nederlandse economie was te danken aan de slavenhandel. Alles wat de slaven verbouwden zoals suiker en tabak bracht 10% in de geldla van Nederland binnen. Even voor de vergelijking: de haven van Rotterdam bedraagt 6% procent van de Nederlandse economie.

Excuses

In de 19e eeuw komen er steeds meer mensen die vinden dat de slavernij gestopt moet worden. Niet iedereen gelooft meer in het idee dat de Afrikanen het verdienen, door een straf van God of dat ze minder zijn. In 1803 is Denemarken het eerste land dat de slavernij afschaft en in 1807 is Engeland de eerste grootmacht die het doet. Nederland bevrijdt haar slaven een mensenleven later, zo’n 50 jaar na Engeland, in 1863. Er is nog weinig sympathie voor de vrijgemaakte slaven, meer voor de slavenhouders die hun ‘goed’ zijn verloren. De slaven merken nog weinig van hun vrijheid en hadden het ook niet meteen makkelijker, vanwege een contract moeten ze nog zo’n 10 jaar doorwerken voor een mager loontje op het land van hun vorige slavenhouder en mogen ze niet weg.

De Nederlandse overheid heeft nog geen excuses aangeboden voor het Nederlands slaafverleden, maar de gemeente Amsterdam is de eerste stad die dit officieel wil doen.

Klik hier om meer te weten te komen over het Keti Koti festival!

LEES OOK