help

Wordt er iemand gepest? Dit is wat je kunt doen!

Pesten is iets wat nog elke dag gebeurt en zeker niet alleen op basisscholen. Op veel middelbare scholen (en zelfs in bejaardenhuizen) wordt gepest. Het kan daarom heel veel steun aan iemand geven als je opkomt voor degene die gepest wordt en met een beetje geluk inspireer je mensen om hetzelfde te doen als jij. Dus, is er iemand in jouw omgeving die gepest wordt, of ben je bij een pestpartij? Here’s what to do!

Steun het slachtoffer

Laat degene die gepest wordt niet het gevoel geven dat hij of zij niet alleen er alleen voor staat. Praat eens met hem of haar en vraag wat je kunt doen om te helpen. Wordt degene in de klas gepest? Dan kun je bijvoorbeeld samen praten met de mentor.

Kom voor de gepeste op

Kom voor degene die gepest wordt en zeg tegen de pesters dat ze moeten ophouden. Dit kun je ook doen met je vriendinnen; samen sta je sterker!

Neem de gepeste op in je groepje

Vraag hem of haar bij jouw groepje als er samengewerkt moet worden, groet op de gang of maak een praatje. Dat zorgt ervoor dat het slachtoffer zich minder alleen voelt.Betrek de gepeste bij leuke dingen die je met je vriendengroep doet en wie weet ontstaan er nieuwe vriendschappen.

Schakel hulp in

Het is heel dapper, maar tegelijkertijd ook best spannend om het voor iemand op te nemen die gepest wordt. Wil je iemand helpen, maar heb je het gevoel dat je dit niet alleen aan kan? Schakel dan hulp in van een leraar, mentor of je ouders. De meeste scholen hebben een vertrouwenspersoon met wie je over dit soort zaken kunt praten. Samen met het slachtoffer kunnen jullie dan bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Bewaar bewijs

Pesten gebeurt niet alleen in real life, maar gaat vaak online verder. Merk je dat iemand op social media voor gek wordt gezet? Maak dan een screenshot. Als je dan hulp zoekt, kun je meteen laten zien wat er gebeurt.

Wat doe jij als je ziet dat er iemand gepest wordt? Laat het ons weten op Instagram @cosmogirl_nl.

LEES OOK: 

Beeld: Unsplash

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen