duurzame kerstboom

Your guide to de meest duurzame kerstboom

Wat kan er in december absolutely niet ontbreken in huis? That’s right: een mooi versierde kerstboom! Misschien heb je de kerstboom al staan of ben je van plan om ‘m vandaag op te tuigen. Maar is zo’n boom eigenlijk wel duurzaam? En kun je beter een echte of een fake boom kopen? Wij zochten het voor je uit.

Plastic kerstboom

Als je dacht dat jouw plastic kerstboom uit een fabriek in Nederland komt, you probably thought wrong. De meeste kunstkerstbomen worden gemaakt in landen zoals China, Thailand en Vietnam. De fake kerstbomen kunnen van verschillende soorten plastic worden gemaakt. Allereerst wordt er PE gebruikt. Deze stof smelt makkelijk en is goed te recyclen. Dat is natuurlijk super positief, maar PE is slecht afbreekbaar. Ten tweede kun je plastic kerstbomen maken van de stof PP. Dit lijkt op PE, maar PP is sterker en duurder. Door het gebruik van PP ziet je kerstboom er het meest natural uit. Ten slotte wordt PVC gebruikt om plastic kerstbomen te maken. PVC is een goedkope stof die easy te bewerken is, maar er zitten wel veel schadelijke stoffen (zoals lood) in. Daardoor is PVC definitely de slechtste soort plastic van de drie. Als je graag een plastic kerstboom wilt die niet al te slecht voor het milieu is, moet deze minimaal 12 jaar meegaan. Zo stel je het vernietigen, en daarmee de uitstoot van CO2 en andere slechte stoffen, zo lang mogelijk uit.

Check ook: 9x zo kun je groen doen!

Echte kerstboom

Jouw echte kerstboom komt most likely uit een bos in Nederland, België of Duitsland. Dat is in ieder geval al een stuk dichterbij dan China! Toch is het lang niet altijd zo dat een echte kerstboom beter is dan een fake kerstboom. Veel echte kerstbomen worden namelijk na de Kerstdagen verbrand. Dat is obviously super slecht voor het milieu. Om dat te voorkomen kun je het beste een kerstboom met kluit kopen. Die bomen kun je duidelijk herkennen doordat er aarde rond de wortels zit. Een kerstboom met kluit kun je na de feestdagen terug in de grond stoppen. Een boom met kluit is daardoor een stuk duurzamer dan een normale kerstboom of een plastic kerstboom!

Check ook: duurzame opties van items op je wishlist

Terug de grond in

Wil je een duurzame kerstboom, maar heb je eigenlijk niet zoveel zin om de rest van het jaar een kerstboom in je tuin te hebben staan? Er zijn een aantal organisaties die daar iets op hebben bedacht. Bij BeterBoompje kun je uit twee soorten bomen kiezen. Kies je voor een boom met kluit? Dan kun je die je na Kerst weer terugbrengen. BeterBoompje plant de boom dan weer terug in de natuur. Ook kun je kiezen voor een boom zonder kluit. BeterBoompje plant voor elke boom zonder kluit die wordt verkocht twee nieuwe ‘adoptieboompjes’.

Decoratie

Behalve de kerstboom zelf, is de versiering ook belangrijk. Als je je boom zo duurzaam mogelijk wilt versieren, kies dan voor LED-verlichting. Zo bespaar je energie, waardoor je meehelpt aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen. Sounds good, toch?

Bron: BeterBoompje, aHealthylife.nl, One World | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Erin Theel
    Erin Theel
    Reactie: i love this recommended article
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen