celebs politieke influencers cosmogirl

Zijn celebs de nieuwe politieke influencers?

Wie de midterms een beetje gevolgd heeft, heeft vast opgemerkt dat deze tussentijdse congresverkiezingen in de VS in het teken stonden van jongeren, vrouwen, diversiteit en gelijkheid. O, én dat meer celebs dan ooit zich erover uitlieten (zo lijkt het althans). Toeval of niet: meer Amerikanen dan ooit brachten hun stem uit en onder hen een recordaantal jongeren. Celebs lijken wel de nieuwe politieke influencers. En ome Trump maakt er volgens velen een zooitje van, dat zal ongetwijfeld ook meespelen in de opkomst.

Politieke influencers

Maar even terug naar celebs als policital influencers. Of ze dat ook echt zijn en hoe groot hun politieke invloed is, laten we even in het midden. Maar dát ze invloed hebben of dat in ieder geval proberen uit te oefenen, lijkt ons a good thing. Ze poetsen het stoffige imago er een beetje af dat is hard nodig om onze generatie naar de stembus te krijgen (of op z’n minst om onze interesse voor politiek een beetje te wekken. We hebben het hier wel over onze toekomst). Weet je bijvoorbeeld nog dat RiRi onze MinPres op Twitter vroeg 100.000 dollar te doneren voor onderwijs in ontwikkelingslanden? What a badass move was dat! En dat Taylor Swift voor the first time ever politiek een politiek statement maakte? YAS GIRL, ook dat was meteen wereldnieuws. En how about alle artiesten die weigeren hun muziek te laten gebruiken door Trump of voor hem op te treden? Is it just us of lijken steeds meer celebs hun bekendheid te gebruiken om political change in gang te zetten?

Celebs & de midterms

We zetten nog even een paar voorbeelden onder elkaar van deze midterms.

Ariana Grande
Spoorde haar fans en volgers aan te stemmen met de tweet ‘Thank u, vote’. Haar surprise hit Thank u, next werd een soort anthem voor deze midterms. Een eyeroll naar Trump. Tijdens de verkiezing op 6 november zeiden veel Amerikanen dan ook: ‘thank u, next’, tegen veel republikeinen.

Beyonce
Kreeg ruim 3,5 miljoen likes op haar Insta-post waarin ze zegt: ‘Ik ben zo dankbaar voor degenen die gevochten hebben om ons het recht te geven onze stem te laten horen. We kunnen niet onze frustraties uiten over wat mis is zonder deze power te gebruiken om het te verbeteren. We hebben elkaar nodig. Every voice counts. Every race matters.Amen, kween.

Amy Schumer
Deelde een lijst van 23 democraten die ze steunt.

Rihanna
Postte over de democratische kandidaat Gillum, verbood Trump haar muziek te gebruiken bij zijn rallies en motiveerde haar volgers om te gaan stemmen (op Stacey Abrams, die in de running was om de eerste black govenor van de zuidelijke staten en de eerste female black govenor van alle staten te worden).

Taylor Swift
In de aanloop naar de verkiezingen liet TayTay zich voor het eerst ever uit over haar politieke standpunten. ‘Ik zal altijd mijn stem uitbrengen en vechten voor de rechten die we allemaal verdienen in dit land. Ik geloof in LGBT-rechten en dat elke vorm van discriminatie op basis van seksuele geaardheid of geslacht verkeerd is. (…) Ik kan niet stemmen op iemand die niet ook voor hun rechten opkomt. Marsha Blackburn running for Senate in Tennessee en hoe graag ik ook op een vrouw zou willen stemmen, ik kan haar niet steunen. Ze stemde tegen gelijke beloning voor vrouwen, ze stemde tegen het aanpassen van de wet die vrouwen beschermt tegen huiselijk geweld en verkrachting en ze vindt dat bedrijven diensten aan homosekuele stellen mag weigeren. (…) Please, please lees jezelf in over een kandidaat voordat je stemt en stem op basis van wie het dichtst bij jouw waarden staat. Waarschijnlijk vinden velen van ons geen kandidaat waar we het 100% mee eens zijn, maar we moeten toch stemmen. Zo veel intelligente, attente en zelfbewuste mensen zijn 18 geworden en hebben nu het (voor)recht hun stem te laten tellen. Happy voting!Well said, Tay.

Behalve dit repostte ze ook stemfies van fans en volgers in haar Stories, zo van: zij doen het ook, dus jij ook! Go, go, go!

Ludacris
Haalde 300.000 dollar op voor Stacey Abrams.

Camila Cabello
Liet haar volgers op Insta zien dat zij gestemd had en riep hen op hetzelfde te doen. IN HOOFDLETTERS, WANT: ‘IK VOEL ME HEEL EXCITED DAT IK GESTEMD HEB, OMDAT IK DAARMEE HET GEVOEL HEB MIJN FRUSTRATIES OVER ONJUISTHEDEN IN MIJN LAND OM TE ZETTEN IN ACTIE. EN WE KUNNEN ALLEMAAL ONZE GEVOELENS OMZETTEN IN ACTIE ALS WE STEMMEN!’

Oprah
Ging langs de deuren om te lobbyen voor Stacy Abrams.

Overigens heeft Stacey Abrams herself laten weten dat ze, ondanks alle inspanningen van iedereen, waarschijnlijk niet kan winnen van haar republikeinse concurrent Brain Kemp.

Toch vinden we het een goede beweging dat zo veel celebs hun power inzetten om mensen aan het stemmen te krijgen. Howbow you? 

Lees ook:

Bronnen: TeenVogue, CNBC, Cosmopolitan. Fotografie: Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen