shy

Zo ga je van shy girl naar shine, girl!

Bijna iedereen is weleens verlegen. De een meer dan de ander, maar dat (op z’n zachtst gezegd) uncomfy gevoel als je je in het bijzijn van anderen onzeker voelt, is heel normaal. En vervelend. Dat ook. Je kunt bijvoorbeeld heel rood worden, gaan zweten, last krijgen van misselijkheid, verkeerde antwoorden geven omdat je je overvallen voelt, bang zijn om iets fout te doen, denken dat anderen je raar vinden… Allemaal dingen waardoor je het liefst gewoon wil verdwijnen door een gat in de grond. Maar omdat dat gat in de grond nou eenmaal niet magically appears, leren we je ermee te shy-nen.

Onzekerheid

Eerst even wat het is. De eerste hit als je ‘verlegen’ opzoekt in een woordenboek is: ‘Bang.’ Zoek je op: ‘Verlegenheid’, dan krijg je: ‘Omstandigheid waarin je je geen raad weet.’ Well put, Van Dale. Accurate for sure. Verlegenheid is het angstige gevoel dat kan ontstaan in het gezelschap van anderen. Dat kan angst zijn om niet leuk gevonden te worden, of niet goed genoeg. Het zijn eigenlijk je eigen gedachten die je judgen zoals je dénkt dat anderen dat zouden doen. En daardoor weet je soms inderdaad niet wat je moet doen.

Waar dat gevoel vandaan komt? Onzekerheid. Maar de oorzaak van die onzekerheid is niet bij iedereen hetzelfde. Zo kan verlegenheid een karaktertrekje zijn als je bijvoorbeeld een kat-uit-de- boom-kijker bent, maar het kan ook komen door je opvoeding (als je als kind heel beschermd bent opgevoed, kun je verlegen worden omdat je het idee hebt dat alles en iedereen gevaarlijk is) of doordat je iets traumatisch hebt meegemaakt (zoals misbruik of pesten). Ook kleinere dingen, zoals uitgelachen of afgewezen worden, kunnen verlegenheid versterken. Soms kan weten wat de oorzaak is je al helpen met je verlegenheid te dealen.

Weet jij het verschil tussen introvert, extravert en ambivert?

Gewoon doen

Vaak zeggen mensen dat je je verlegenheid moet negeren: ‘Gewoon doen, joh!’ Dikke kans dat je daar slecht op gaat. Jij voelt je niet begrepen en denkt dan vooral: was het maar zo makkelijk. We feel you. Toch kunnen succesverhalen je wel over je verlegenheid heen helpen en dat is soms dus wel de beste methode. Wil je weten hoe je van je verlegenheid afkomt? Koop dan snel CG!’s In Bloom issue. Daar vind je op pagina 30 & 31 allemaal tips en tricks hoe je je onzekerheid beat!

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen