borstkanker

Zo kun je borstkanker herkennen

Eén op de zeven vrouwen krijgt ooit in haar leven te maken met borstkanker. Hoewel je nu nog jong bent, en de kansen dat je het op deze leeftijd al krijgt veel lager liggen, moet je toch altijd op je hoede blijven. Hoe eerder je het namelijk ontdekt, hoe groter de kans is op genezing. Maar hoe kun je jezelf precies controleren? En waar moet je op letten?

Oktober staat in het teken van borstkanker

Oktober staat ook wel bekend als de ‘borstkankermaand’, de maand waarin er net een extra beetje aandacht aan deze vorm van kanker wordt besteed. Verschillende organisaties in Nederland zetten zich enorm hiervoor in, zoals Pink Ribbon en de Breast Care Foundation. Borstkanker is grotendeels een ouderdomsziekte. Hoe ouder, hoe meer risico dat je een vorm van kanker ontwikkeld. Ondanks dat blijft het belangrijk om ook op jongere leeftijd je borsten in de gaten te blijven houden.

Check ook: Zo meet je je juiste maat beha op

Symptomen

Het is belangrijk om te weten dat veel afwijkingen of symptomen in de borst niet persé gelijk borstkanker hoeven te betekenen. Dus herken je iets van de lijst? Raak niet in paniek, sommige veranderingen zijn tijdelijk en normaal. Wees wel altijd alert en ga bij twijfel altijd naar de huisarts. Het is heel belangrijk om op tijd de symptomen van borstkanker te herkennen, zodat het in zo’n vroeg mogelijk stadium kan worden vastgesteld. De volgende klachten kúnnen wijzen op borstkanker:

 1. Het voelen van een ‘knobbeltje’ (meest voorkomende symptoom). Dit knobbeltje is een verdikking in de borst die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die je normaal kunt voelen. Wees ook alert als je een zwelling of knobbel(tje) in de oksel voelt.
 2. Veranderingen in de tepel:
  • verdikt strengetje naar de tepel
  • ingetrokken tepel (tenzij je die altijd al had)
  • pijn in de tepel
  • vocht uit de tepel (bloederig, groen, waterachtig of melkachtig)
  • zweren op/rond de tepel (tepelkorst)
 3. Veranderingen in de borst:
  • veranderingen in de textuur van de huid (sinaasappelhuid, huidbeschadiging)
  • deukjes in de huid
  • een pijnlijke plek waarbij het weefsel anders aanvoelt
  • de borst voelt warm aan en ziet er rood uit
  • een slecht genezend plekje
  • vrij plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst

borstkanker

Zelf voelen

Het zelf onderzoeken van de borsten is een simpele manier om je borsten goed te leren kennen en zo kom je erachter wat normaal is bij jou. Hierdoor kun je ook eerder veranderingen opmerken. Het is bijvoorbeeld normaal wanneer de ene borst iets groter is dan de andere, en bij sommige vrouwen zijn al van jongs af aan een of beide tepels ingetrokken.

Het beste moment om te voelen is enkele dagen na je menstruatie, als alles normaal is. Een kwaadaardig gezwel voelt anders dan een normaal knobbeltje. Know Your Lemons vergelijkt de borst dan ook met een citroen: ‘Net zoals een citroenpit, is een kankerknobbeltje vaak hard en kan niet weggeduwd worden. Het kan elke vorm of afmeting aannemen.’

Wanneer je jouw borsten voelt, kan het onder de huid wat hobbelig aanvoelen. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door het klierweefsel in de borst. Maar naast voelen, is het ook heel belangrijk om te kijken. Veel alarmsignalen kun je namelijk niet meteen voelen, maar wel zien.

borstkanker

Meer methoden

Naast voelen, zijn er ook nog een boel apparaten en instrumenten om te kunnen zien of er kanker aanwezig is in een borst. Bijvoorbeeld een mammografie, echografie of MRI scan. Dit kun je eventueel laten doen nadat je bij de dokter bent geweest. Het is ook zelfs zo dat je vanaf je 50e tot je 75e elke twee jaar wordt opgeroepen voor een mammografie. Gewoon om even te checken of alles nog in orde is.

Leer dus goed je eigen borsten kennen en ga gelijk naar de dokter als je voelt of ziet dat iets niet goed zit!

Heb jij zelf een ervaring gehad met borstkanker (bijvoorbeeld moeder, oma, tante, etc.) en wil je je verhaal (anoniem) delen? Stuur ons dan een DM op Instagram @cosmogirl_nl!

LEES OOK:

Beeld: Unsplash

Bron: Pink Ribbon, KnowYourLemons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen