Zo kun je in actie komen tegen racisme

Na de dood van George Floyd in Amerika zijn er over de hele wereld Black Lives Matter protesten tegen racisme. En hoewel het inmiddels al een paar maanden geleden en minder in het nieuws is, is het zéker nog steeds gaande en heel belangrijk om in actie te komen tegen racisme.

De dood van George Floyd

George werd in Minneapolis aangehouden voor het op frauduleuze wijze namaken van iets. Een politieagent legde hem op de grond en gebruikte zijn knie om George laag te laten liggen, wat minutenlang heeft geduurd. George schreeuwde een aantal keer dat hij niet kon ademen, maar er werd niet naar hem geluisterd. Omstanders probeerden hem te helpen en schreeuwden dat de politieagent hem los moest laten. Dit gebeurde niet en uiteindelijk kostte dit dan ook het leven van George.

Na meer van dit soort voorvallen in Amerika, zo werd Jacobs Blake recentelijk zeven keer in zijn rug geschoten,  is dit verhaal de druppel die de emmer doet overlopen. De wereld is boos. En niet zo’n beetje ook. Maar hoe kun jij je steentje bijdragen?

Verdiep jezelf in Black Lives Matter

Als je in actie wil komen, is het belangrijk dat je weet wat de Black Lives Matter-beweging inhoudt en dat je je verdiept in (institutioneel) racisme en politiegeweld. Zo bestaan er een heleboel podcasts, boeken en films over deze kwestie.

Podcasts

  • What Matters – Black Lives Matter Global Network

In deze podcast worden er waargebeurde verhalen besproken rondom deze movement en worden er mensen geïnterviewd die heftige vormen van racisme hebben meegemaakt.

  • You Had Me At Black – You Had Me At Black

Tijdens deze podcast worden er emotionele true stories gedeeld die je nooit op tv zal zien.

  • Fufu & Dadels – Hajar, Christelle & Suheyla

In deze podcast komen vrouwen bij elkaar uit verschillende culturen om hun verhalen te delen. Tijdens de afleveringen bespreken ze de verschillen tussen hun culturen en hoe het is als buitenstaander.

Hier vind je nog meer podcasts

Boeken

  • Hallo Witte Mensen – Anousha Nzume

In dit boek bespreekt Anousha Nzume het voorrecht dat je als blanke persoon hebt en hoe je door dat te begrijpen ook het racisme ziet in deze samenleving.

  • Freedom Is A Constant Struggle – Angela Davis

De quotes van activiste Angela Davis gaan op dit moment viral op social media. Dit boek is een verzameling van al haar inspirerende essays, toespraken en interviews.

  • Why I Am No Longer Talking To White People About Race – Reni Eddo-Lodge

Angela is niet de enige die viral ging, ook Reni Eddo-Lodge postte een blogpost over dit onderwerp die compleet viral ging in 2014. Dit boek is echt een must als je meer wilt weten over de relaties tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Hier vind je nog meer boeken

Films

The Hate U Give

Just Mercy

Selma

I Am Not Your Negro

Hier vind je nog meer films

Veilig in actie komen

Wil jij in actie komen tegen (constitutioneel) racisme en politiegeweld in de wereld? Zo kun je dat coronaproof doen:

Petities tekenen

Je helpt deze movement al door petities te ondertekenen. Black Lives Matter heeft een hele lijst met petities die je kunt ondertekenen om te helpen. Van gerechtigheid voor de familie van George Floyd tot een petitie voor het arresteren van alle betrokken agenten.

Donatie geven

Ook kun je verschillende anti-racisme intiatieven- en organisaties steunen door te doneren. Check hieronder bijvoorbeeld een aantal websites:

Demonstreren

Wil je de straat op om te demonstreren? Let dan op dat je ten alle tijde 1,5 meter afstand houdt en een mondkapje draagt!

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen