webshop

3x zo herken je een neppe webshop

Net voor het slapen gaan scroll zit je nog even op je telefoon en kom je soms een supertof item tegen, maar weet je niet of de site wel te vertrouwen is. How bad would it be als je iets koopt en je niets krijgt? Daarom zijn dit belangrijke punten waar jij op moet letten tijdens je late night shopping sessies. .

‘De drie’

Er zijn drie soorten webshops die je als ‘nep’ kunt beschouwen. Dit zijn webshops waar mensen wél wat hebben besteld, maar vervolgens never nooit iets geleverd hebben gekregen.

1. Webshops die werken onder een fictieve naam 

‘De winkels spelen in op de hebberigheid van consumenten”, vertelt Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting in een interview met Hart van Nederland. “Ze bieden hoge kortingen en zetten potentiële klanten onder druk met slogans als “beperkte voorraad” en “zoveel mensen gingen u al voor”’.

Volgens van der Linden kun je bij deze shops vaak niet kiezen om te betalen met iDeal of een creditcard, maar krijg je een betaalverzoek per e-mail. Wat totaal niet gebruikelijk is voor een webshop.

2. Domeinnamen van niet meer bestaande winkels die worden opgekocht

Van der Linden: ‘Dit gebeurt veel in China. Ze bieden dan dure sportschoenen aan met hoge kortingen.’ Volgens de teamleider zijn de websites te herkennen aan slechte vertalingen, zoals een ‘hete aanbieding’ in plaats van ‘hot deal’.

3. Er wordt misbruik gemaakt van namen van bekende winkels

Internetcriminelen maken misbruik van de naam van bekende webwinkels om mensen erin te luizen. Dit wordt spoofing genoemd. Bijvoorbeeld: Coolbluedeals.nl in plaats van Coolblue.nl. “Op de site worden de logo’s en de kleuren gebruikt die de originele webwinkel ook gebruikt’, vertelt Van der Linden. ‘Wij zien ook dat deze sites zeer goed voorbereid zijn en waarschijnlijk al lange tijd geleden zijn gemaakt.’

Advies

Het advies van van der Linden is dat een veilige webshop in ieder geval altijd vraagt om te betalen met creditcard, PayPal of Afterpay. ‘Daarbij weet je zeker dat als je een product niet krijgt toegestuurd, dat je je geld terug krijgt’.

Hier hebben wij een aantal leuke webshops die wél te vertrouwen zijn en waarbij je hoge kortingen krijgt tijdens Black Friday!

LEES OOK:

Bron: Vriendin & Hart van Nederland
Beeld: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen