processierups

All you need to know over de processierups

Tenzij je de afgelopen dagen onder een steen hebt gelegen, zul je vast wel iets gehoord hebben over de (eiken)processierups. Maar wat weten we over dit monsterlijke wezen dat de Nederlanden tergt?

De eikenprocessierups

Over het algemeen kunnen we rupsen vaak wel verdragen, aangezien ze uiteindelijk veranderen in een mooie vlinder die onze lente- en zomerdagen net iets vrolijker maakt. Van de processierups worden we daarentegen niet zo blij. De vlinder die uit deze rups voortkomt, lijkt net uit een freaky Tim Burton film te komen en zouden we dus liever inruilen voor een zonniger exemplaar.

processierups

Bron: Wikipedia

Lees ook: vanaf vandaag 95 euro boete voor appen op de fiets

Haren

Maar met het stadium ervoor, waarin de processierups gewoon nog een rups is, zijn we nog minder blij mee. De kleine brandhaartjes van de rups die meewaaien met een zomerbriesje kunnen namelijk belanden op onze lichaamsdelen en hiermee zware jeuk veroorzaken. Zo’n jeuk waar de kriebeltrui van je oma u tegen zegt. De haartjes gaan in de huid zitten en op deze plek kunnen allemaal kleine bultjes ontstaan.

De eikenprocessierups tergt een groot aantal van de Nederlandse bevolking. De haartjes kunnen namelijk jeuk, uitslag, branderigheid en -in de ergste gevallen- zelfs koorts en braken veroorzaken. Yikes!

eikenprocessierupsBron: Wikipedia

Plaag

Meestal hebben 40 op de 10.000 mensen last van deze monsterrupsen, maar volgens de huisartsen zijn de cijfers inmiddels verviervoudigt. Door de warme lucht -dit was de warmste juni sinds tijden- blijven de haartjes langer in de lucht hangen. Sommige gemeentes hebben zelfs rode lintjes geplaatst bij plekken waar veel eikenprocessierupsen zitten als waarschuwing. De rupsen zijn niet alleen vervelend voor ons, maar ook voor dieren. Er zijn zelfs al twee honden en een kat overleden aan de haren van de rups, dus hou je dierenvriendjes uit de struiken en strak aan de lijn.

Oplossingen

Ben jij al gegrepen door de haren van dit vervelende rupsje? We feel your pain, maar gelukkig zijn wel verschillende oplossingen voor!

  • Allereerst moet je proberen niet te krabben aan de bultjes (hoe moeilijk het ook is). De haren worden namelijk zo verspreid op de huid én je kan zo nare wondjes maken.

 

  • Je kan ook plakband gebruiken om de haren eruit te trekken. Rol hiervoor de plakband -met de plakkant naar buiten toe- om je vinger en deppen maar! Ga hierna onder een lauwe of koude douche te staan om de huid goed af te spoelen.

 

  • Je kan de jeuk ook verminderen door een koele, verzachtende crème te gebruiken, zoals aloë vera

 

  • Verder is het natuurlijk logisch dat je de rupsen niet moet oppakken, maar vermijdt ook vooral bomen en struiken. Hier kunnen namelijk veel rupsen(nesten) zitten. Wil je toch het bos in, zorg dan dat je je lichaam goed hebt bedekt, om zo last te voorkomen. Ga bovendien niet zomaar op de grond zitten, want ook hier kunnen de haren liggen. Gebruik dan bijvoorbeeld een leuk picknickkleed!

 

  • Ben je in een gebied geweest met eikenbomen? Was dan jezelf én je kleren erna (je kleren op minimaal 60 graden als dat kan). Probeer bovendien nooit zelf een rupsennest uit een boom te halen, maar laat dit over aan de professionals. Voor andere methoden is het te laat, die werken het best in april als de rupsen nog geen rups zijn, maar eitjes.

 

  • Ook wordt er soms nog wel eens beweerd dat het kan helpen om met een föhn de bultjes op je huid warm te maken. Dit zou ervoor zorgen dat het eiwit in het gif van de processierups stolt en de uitslag en jeuk snel verdwijnt.

 

LEES OOK:

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen