Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar mocht je onder een steen hebben geleefd (of gewoon vroeg naar bed zijn gegaan en nog geen nieuws hebben gecheckt): gisteren was de uitreiking van de Golden Globes. En die stond helemaal in het teken van #metoo.

All black

Zo waren ongeveer álle sterren gekleed in het zwart, om een statement te maken tegen seksuele intimidatie in Hollywood. En naast een zwarte outfit droegen veel aanwezigen ook een speldje van de Time’s Up-beweging. Deze beweging is een initiatief van driehonderd vrouwen uit de entertainmentindustrie. Met het geld dat ze hiermee ophaalden (vijftien miljoen dollar!), worden de juridische kosten van minder bevoorrechte slachtoffers van seksueel misbruik betaald. Hoe mooi is dat? Ook kwamen samen sommige celebs, waaronder Meryl Streep en Emma Stone, met een vrouwenrechtenactiviste. Actrice Michelle Williams verscheen zelfs met de vrouw die de Metoo-beweging in 2006(!) startte: Tarana Burke.

Helden

En as if that ain’t enough, gingen ook veel speeches over #metoo. Presentator Seth Meyers had al aangekondigd het hierover te hebben and so he did. Al met zijn eerste zin zette hij de toon: ‘Goedenavond dames en overgebleven heren…’ Haha, de held. En toen Nicole Kidman de prijs voor haar rol in de serie Big Little Lies in ontvangst mocht nemen, riep ze: ‘Power to the women!’

Maar de echte heldin van de avond was Oprah Winfrey. Niet omdat ze een oeuvreprijs won, maar voor haar acceptance speech. En terecht. De hele speech hier uitschrijven zullen we je niet aandoen, maar hier is een klein stukje:

‘De waarheid spreken is het sterkste wapen dat we hebben. Ik ben trots op en geïnspireerd door alle vrouwen die zich sterk genoeg voelden om hun persoonlijke verhalen te delen. Te lang zijn vrouwen niet gehoord of geloofd als ze zich durfden uit te spreken over de macht van mannen. Maar hun tijd is voorbij.’

Ze sloot af met de woorden: ‘Ik wil dat alle meisjes die dit zien, weten dat er een nieuwe dag aan gaat breken. En dat wanneer die aanbreekt, dat kon gebeuren dankzij al deze fantastische vrouwen en enkele redelijk fenomenale mannen in deze zaal die er alles aan doen om de leiders te worden die ons naar een rijd brengen waarin niemand ooit nog “mee to” moet zeggen.’ Amen Oprah, amen.

Winnaars

O ja, dan nog de winnaars: de film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri won vier prijzen, waaronder die van beste film, en is daarmee de grote winnaar. Ook de miniserie Big Little Lies won vier prijzen.

Lees ook: Filmtip: The Greatest Showman

Fotografie: Brunopress