Google Assistent

De Google Assistent komt nu ook met een mannenstem uit

De Nederlandse Google Assistent heeft altijd alleen maar een vrouwenstem gehad, maar vanaf vandaag komt daar verandering in. Maak kennis met de mannelijke variant van de Google Assistent!

Google Assistent

Ruim een jaar geleden werd in Nederland de Google Assistent geïntroduceerd. Je kunt ertegen praten en helpt je in alledaagse situaties. ‘Hey Google, speel Lover van Taylor Swift op Spotify!’, ‘He Google, speel The Lion King af op Disney+.’ Het zijn slecht een paar van de 1001 dingen die je tegen je Google Assistent kunt blèren. Of je nou een wekker voor morgenochtend wilt zetten, wilt weten of het morgen weer wordt of gewoon een leuke mop wilt horen; de Google Assistent regelt het voor je.

 

Vrouwen- én mannenstem

Tot nu toe sprak de Nederlandse Google Assistent altijd met een vrouwelijke stem, maar vanaf vandaag is er ook een mannelijke stem! Wie voor het eerst de Google Assistent instelt, krijgt vanaf nu willekeurig één van de twee stemmen toegewezen. Gebruikers kunnen erna altijd nog hun voorkeur wijzigen in de Google Home-app of in de instellingen van de Google Assistent.

Extra handig: deel je de Google Assistent met anderen en wil bijvoorbeeld jij de vrouwenstem, maar je broertje de mannenstem liever hebben? Dat kan! De Google Asisstent heeft stemherkenning en kan dus ingesteld worden op jouw persoonlijke voorkeuren. Everybody wins.

 

Onderzoek

Google liet een onderzoek doen naar de voorkeuren van Nederlanders die een virtuele assistent gebruiken: horen ze liever een vrouwen- of een mannenstem? Uit het onderzoek blijkt onder andere dat Nederlanders vrouwelijke stemmen vaak vriendelijker vinden en mannelijke stemmen duidelijker.

Verder praat 30% van de gebruikers tegen een virtuele assistent alsof het een mens is en gebruiken mannen over het algemeen vaker een virtuele assistent dan vrouwen.

 

Mannelijke stem

CG!’s Ivana en Guylou zijn langs geweest op het kantoor van Google en hebben als allereerste al de nieuwe mannelijke stem gehoord! Hoe de nieuwe stem klinkt, kun je hieronder horen. Wat vind jij ervan?

 

Het kan enkele uren duren voordat de nieuwe stem voor iedereen beschikbaar is vandaag, dus houd hier rekening mee als je ‘m niet meteen kan instellen.

 

Hoe werkt het?

Hoe deze stem precies werkt? Een acteur of actrice moet hiervoor eigenlijk zo’n twee weken lang in een studio allerlei woorden en zinnen opnemen, waarin alle mogelijke klanken en tonen uit de Nederlandse taal voorkomen. Vervolgens kan de computer al deze verschillende geluidsgolven zo ombuigen dat de stem alles maar kan zeggen wat je wilt. Super handig, of juist een beetje creepy?

Wat vind jij van de nieuwe stem? En gaat jouw voorkeur uit naar de vrouwelijke of mannelijke stem? Laat het ons weten via Instagram @cosmogirl_nl

 

LEES OOK:

Beeld: Unsplash

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen