zomervakantie

Komt er een kortere zomervakantie door het coronavirus?

Door het coronavirus zijn scholen gesloten tot en met 28 april en dit heeft veel gevolgen gehad voor het onderwijs. Leerlingen krijgen online les vanuit huis, maar kunnen hierdoor erg achter raken. Als de scholen nog langer dicht blijven, wil de Onderwijsraad daarom de zomervakantie naar voren halen óf zelfs inkorten.

Scholen dicht

Eerst zouden de scholen dichtblijven t/m 6 april, maar dit werd al snel verlengd t/m 28 april. Aankomende dinsdag is er opnieuw een persconferentie waarin we te horen krijgen of we nog langer in quarantaine moeten blijven of dat enkele maatregelen versoepeld worden, zoals dat de scholen weer open gaan.

Als scholen nog langer gesloten blijven, is er een grote kans op een leerachterstand. De scholen doen er alles aan om dit zo klein mogelijk te houden, maar kunnen er niet omheen dat ze zich toch moeten voorbereiden op het bijspijkeren van de leerlingen.

Leerachterstand

De leerachterstanden vallen nu nog mee, maar mocht deze ‘intelligente lockdown’ langer gaan duren, dan moet er een oplossing komen, vindt de Onderwijsraad. De raad adviseert daarom aan minister Slob dat als de scholen na de meivakantie nog steeds dichtblijven, de zomervakantie mogelijk eerder moet starten of moet worden ingekort. Hierdoor kan het nieuwe schooljaar eerder worden gestart en kunnen de opgelopen leerachterstanden zo ingehaald worden.

Kinderen die thuis niet veilig zijn, te weinig begeleiding krijgen, geen laptop hebben of waarvan de ouder(s) een cruciaal beroep hebben, moeten nu al terecht kunnen op scholen vindt de Onderwijsraad. Ook zouden er zomerscholen moeten komen voor alle kinderen die thuis niet kunnen werken.

Maak je nog niet te druk over het cancellen van je zomerplannen, we moeten eerst afwachten wat er aankomende dinsdag wordt verteld op de persconferentie.

Eindexamens

Eind maart was het al even stressen voor alle eindexamenleerlingen. De Centrale Eindexamens gingen door het coronavirus (COVID-19) niet meer door. Scholen mochten op basis van de ‘normale’ schoolexamens bepalen of leerlingen hun examen haalden. Na 6 juni krijgen alle leerlingen nog de kans om toetsen te herkansen.

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen