spongebob squarepants

Kritiek over Spongebob: het programma zou kolonialisme en geweld promoten

Wie heeft het niet gekeken, de populaire serie Spongebob Squarepants, met onze favo gele spons. Maar een hoogleraar van de Universiteit van Washington heeft nu in een artikel beschreven hoe de serie, in haar ogen, kolonialisme en geweld promoot. Wait, whut?!

Holly Barker

Volgens professor Holly Barker zouden de inwoners van Bikinibroek, het stadje waar Spongebob woont, dit gebied op een onacceptabele wijze hebben gekoloniseerd (ingenomen) van de oorspronkelijke bewoners.

‘De tv-serie maakt kijkers minder gevoelig voor geweld door kolonisten en normaliseert het verwijderen van het Bikinivolk van het land van hun voorouders.’

Volgens Barker zou het verhaal van Spongebob overduidelijk zijn geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van ’Bikini atol’, wat onderdeel is van de Marshalleilanden. De oorspronkelijke bewoners werden hier tijdens de Koude Oorlog weggehaald, waarna de Amerikanen vervolgens het eiland ‘inpikten’ voor nucleaire doeleinden, beschrijft Fox News.

‘Kinderen raken gewend aan het feit dat een een Amerikaans karakter genaamd Spongebob woont in het land van anderen.’ schrijft de professor. ‘We moeten ons ongemakkelijk voelen over een hamburger-etende Amerikaanse gemeenschap die het Bikini-eiland bezet.’

Lees ook: Hoe creepy zijn de Disney schurken in het echt?

20 jaar Spongebob Squarepants

SpongeBob viert dit jaar alweer zijn 20e verjaardag. De makers van het programma hebben zelf nog niet gereageerd op het artikel van Barker. Wat vind jij van deze kritiek?

LEES OOK:

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen