lachgas

Lachgas wordt binnenkort verboden

Heb jij wel eens lachgas gedaan? Uit onderzoek is gebleken dat het aantal ernstige gezondheidsincidenten met de partydrug toeneemt en daardoor komt het kabinet nu met een verbod op het recreatief gebruik van lachgas. Bovendien ervaren mensen ‘veel overlast door zwerfvuil’ door de rondslingerende patronen.

Lachgas

Lachgas wordt veel gebruikt onder uitgaanders en door jongeren onder de zestien jaar. Door het inademen van lachgas vanuit een ballon, krijgen je hersenen tijdelijk minder zuurstof. Je wordt duizelig en je kunt zelfs flauwvallen. Je komt in een soort roes, waarbij soms ook een lachkick optreedt. Na enkele minuten is dit effect voorbij.

Onderzoek

Het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) heeft het recreatief gebruik (= vrijetijdsbesteding) van lachgas onderzocht. Hier kwam uit dat het gebruik van grote hoeveelheden tot ernstig en blijvend neurologisch letsel kan leiden, ‘zoals een dwarslaesie’. In het onderzoek werd dan ook gezegd dat het aanbod van lachgas beperkt zou moeten worden, door bijvoorbeeld de verpakkingsgrootte te verkleinen.

Waar in 2015 nog maar 15 lachgas-meldingen binnenkwamen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, waren dat er dit jaar 67!

Verbod

Lachgas wordt op de lijst II van de Opiumwet gezet, waardoor het recreatief gebruik ervan kan worden verboden. In deze wet staat bijvoorbeeld ook de hennepplant. Gebruikers van de middelen die op deze lijst staan worden niet vervolgd, maar bezit, handel, productie, invoer en uitvoer van de middelen zijn wél strafbaar.

Hoe het verbod precies in werking zal gaan, is nog niet duidelijk.

Horeca

Lachgas is oorspronkelijk bedoeld voor gebruik in bijvoorbeeld slagroomspuiten in de horeca. Dit gebruik van het lachgas worden in het verbod dan ook vrijgesteld. De bedoeling is dan ook dat groothandels, detailhandels, horeca en gasproducenten, zo min mogelijk last hebben van het besluit.

 

LEES OOK:

 

Bron: NU.nl

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen