de pil

Huisartsen gaan meer aandacht geven aan psychische bijwerkingen van de pil

Als je voor het eerst de anticonceptiepil gaat slikken, krijg je van je dokter de mogelijke lichamelijke bijwerkingen te horen. Er wordt eigenlijk maar weinig benadrukt dat de pil ook psychische bijwerkingen kan hebben zoals depressieve gedachtes, stemmingswisselingen en minder zin in seks. Daarom wordt dat nu aangescherpt in de nieuwe richtlijnen met betrekking tot de pil.

Psychische klachten door de pil zijn een real thing

De pyschologische effecten van de pil zijn niet iets nieuws. In de bijsluiter van de pil staat ook dat 1 op de 1000 vrouwen psychische klachten ervaart door de anticonceptiepil. Het is alleen nog niet bevestigd of depressieve gevoelens specifiek door de pil kunnen komen. Daar is nog geen sluitend onderzoek naar gedaan.

Toch is het aantal meldingen over bijwerkingen van de pil de laatste jaren erg gestegen, vertelt De Telegraaf. Dit komt onder andere door de media. ‘Mensen worden bewust dat ze toch klachten ervaren van de pil, ook al slikken ze deze al jaren.’

Lijfvragen: ‘Kan ik de pil een hele maand doorslikken?’

Meer aandacht

De nieuwe anticonceptierichtlijn adviseert huisartsen om alle mogelijke bijwerkingen van de pil – en andere anticonceptie – te bespreken wanneer een vrouw aan de pil wil. Na drie maanden vraagt de huisarts tijdens een evaluatiegesprek hoe de pil bevalt. Op de checklist hiervoor stond eerst altijd alleen de tevredenheid met de pil en hoe het gaat met dagelijks slikken. Met de nieuwe richtlijn komen daar nu ook vragen bij over eventuele depressieve klachten en seksueel verlangen.

Op deze manier kunnen huisartsen alerter zijn op de mogelijke psychologische effecten. Natuurlijk geldt lang niet voor iedereen deze psychologische bijwerkingen en willen doktoren vooral een ‘pill scare’ voorkomen, wat kan leiden tot nog meer ongewenste zwangerschappen of abortussen.

Check hier welke anticonceptie bij jou past.

LEES OOK:

Beeld: GettyImages

Bron: De Telegraaf, De Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen