coronacrisis

Nederlandse jongeren blijken minder last te hebben van de coronacrisis dan jongeren uit andere landen

Uit een groot internationaal onderzoek is gebleken dat Nederlandse jongeren een positieve kijk op het leven hebben, weinig problemen hebben en hierdoor ook minder last hebben van de coronacrisis.

Onderzoek

Het onderzoek vond plaats in 45 Europese landen plus Canada en uit de resultaten blijkt dat het de Nederlandse jongeren erg goed afgaat in vergelijking met de andere landen. ‘Hoewel de data voor dit rapport in 2017 verzameld zijn, geven de resultaten ook een indicatie hoe het jongeren vergaat tijdens de coronacrisis’, vertelt Gonneke Stevens van de Universiteit Utrecht en projectleider van het onderzoek.

Betere band met ouders

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat nergens in Europa jongeren aangeven zo goed met hun ouders om te kunnen gaan als in Nederland. 81% van alle 15-jarige geeft aan goed met hun vader over hun zorgen te kunnen praten en 90% kan dat het beste met zijn of haar moeder. In andere landen liggen deze percentages een stuk lager: 65% (vader) en 80% (moeder).

Bovendien blijken Nederlandse jongeren relatief tevreden te zijn over hun leven, hebben minder psychische klachten en ook pesten komt hier minder voor in vergelijking met andere landen.

Social media

Ondanks dat je vast weleens gehoord hebt dat je te veel op TikTok aan het scrollen bent, hoort Nederland toch tot de tien landen waar jongeren (naar eigen zeggen) het minst gebruik maken van social media. Slechts twee tot vier procent geeft aan dat zij echt té veel gebruik maken van social media, wat het laagste percentage is van alle deelnemende landen.

Schooldruk

De Nederlandse jeugd scoort daarentegen niet overal even goed. De druk die de Nederlandse jongeren ervaren als het gaat op schoolwerk is enorm gestegen in de periode tussen 2013 en 2017, terwijl die in andere landen ongeveer hetzelfde is gebleven.

In de jaren daarvoor voelde de Nederlandse jongeren minder druk in vergelijking met de leeftijdsgenoten in andere landen, maar inmiddels is de druk gestegen en is gelijk geworden aan andere landen.

Hier lees je alles over prestatiedruk.

Kun jij je vinden in de resultaten van dit onderzoek? Laat het ons weten op Instagram @cosmogirl_nl!

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen