ongesteld

Aha! Dit is de reden waarom je extra moe bent tijdens je menstruatie

Een opgeblazen gevoel, killer cramps en puisten galore: ongesteld zijn sucks. En alsof het maandelijkse ritueel nog niet irritant genoeg was, blijkt het allemaal nog nét even wat irritanter te worden. Je energielevel keldert namelijk ook nog eens als een malle op het moment dat je niet zwanger – en dus ongesteld – bent. Who’s to blame? Je hormonen.

Dokter Molly O’Shea legde het wetenschappelijke proces in jip-en-janneketaal uit aan U by Kotex.

‘De veranderingen zijn exhausting.’

‘Ongeveer 10 dagen voordat je menstruatie begint, gaat je lichaam alvast in voorbereidingsmodus. Met de hoop dat het eitje dat jij hebt vrijgelaten in je eileider, onderweg wat sperma is tegengekomen en de twee zich samen naar je baarmoeder hebben verplaatst om daar een baby te laten groeien. Maar als je baarmoederslijmvlies geen bevrucht eitje heeft mogen verwelkomen, zijn de hormonen die de boel daar in balans houden niet meer nodig. Je hormoonlevels kelderen. Zo gaat je lichaam van high alert-status, naar geen-bijzonderheden-status. Die verandering zorgt voor allemaal andere veranderingen in je lichaam, en al die veranderingen zijn exhausting. Totdat je hormoonlevels weer stijgen, voel je je extra moe.’

Oké, pretty verhelderend.

Ongeveer een week nadat je menstruatie is begonnen, stijgen je hormonen weer. Ze bereiken hun piek tijdens je ovulatie (meestal zo’n twee weken na het begin van je menstruatie).

Krik je energie op

In de periode dat je je meer zombie dan mens voelt, kun je natuurlijk wel zelf het een en ander doen om wat meer energie te krijgen. Knaag wat extra groenten weg, snack op appels of bananen met pindakaas en drink genoeg water. Sporten helpt ook om je energielevels omhoog te krijgen, maar hey… Van een heel seizoen Riverdale weg bingen zullen we ook nooit moe worden (en seizoen 4 staat nu op Netflix!)

En tot het moment waarop onze levels weer stijgen, voelen we ons daar ook totaal niet schuldig over.

Check hier ook dingen die je kunt eten om je menstruatiepijn te verzachten.

Sorry Not Sorry Matty Mckibben GIF - Find & Share on GIPHY

LEES OOK:

Fotografie: Unsplash
Bron: Seventeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen