broer zus

Ruim 1 op de 10 Nederlanders zouden hun broer of zus willen inruilen

Vandaag is het Nationale Broer en Zus-dag! Uit een onderzoek van PostNL blijkt dat ruim 1 op de 10 Nederlanders hun broer(s) en/of zus(sen) zo zat zijn, dat ze hun het liefste zouden ruilen.

Ruzie

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders en hieruit blijkt dat 18% regelmatig flinke ruzie heeft, waarvan 12% daarom zelfs zijn broer of zus niet meer ziet. De ruzies gaan hierbij meestal over het niet nakomen van afspraken en het gedrag van de partner van de betreffende broer of zus.

De top 5 redenen van ruzies tussen broers en zussen zijn:

1. Afspraken niet nakomen

2. Gedrag van de partner

3. Zorg voor de ouders

4. Liegen en bedriegen

5. Meer/minder aandacht krijgen van de ouders

 

Niet genoeg aandacht

Niet iedereen is tevreden met de hoeveelheid aandacht van broer(s) en/of zus(sen). 1 op de 5 vrouwen vindt dat zij niet genoeg aandacht krijgen. Van de mannen is dit 15 procent. En dit blijkt niet onterecht: bijna 2 op de 5 ondervraagden vindt ook dat zij zelf te weinig aandacht geven aan hun broer(s) of zus(sen). Opvallend is dat vooral het middelste kind uit een gezin voelt dat hij of zij niet genoeg aandacht krijgt van de ouders. 1 op de 5 zegt dat hun broer(s) en/of zus(sen) worden voorgetrokken.

Marieke Schoon van PostNL: “In het huidige drukke bestaan is het lastig om je aandacht goed te verdelen. Maar aandacht betekent niet per se dat je bij iemand langs hoeft te gaan. Vaak is een klein gebaar, zoals het sturen van een kaartje of een bosje bloemen, voldoende om iemand een goed gevoel te geven en te laten weten er voor diegene te zijn.”

Geef deze dag extra aandacht aan je broer(s) en/of zus(sen) en ga samen wat leuks doen! Je vindt hier een lijst met things to do. 

 

Uitpraten

46% van de Nederlanders heeft wel eens ruzie met zijn broer(s) en/of zus(sen), waarvan 12% door ruzies zelfs helemaal geen contact meer heeft. De ruzies worden meestal bijgelegd door het uit te praten. Ook liet 18% van de ondervraagden weten dat ze het er gewoon niet meer over hebben, en het zo vanzelf weer goedkomt.

Uiteindelijk blijven het wel je broer(s) en/of zus(sen), dus leg die ruzie bij en werk bijvoorbeeld samen deze  herfst bucketlist af!

Hoe goed is jouw band met je broer(s) en/of zus(sen)? Laat het ons weten via Instagram @cosmogirl_nl!

 

LEES OOK:

Beeld: Freepik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen