facebook

Scroll je door je Facebook pagina, dan gebruiken zij ondertussen je camera

Terwijl jij vrolijk door je Facebook tijdlijn scrollt, berichten van je friends leest, ze in grappige meme’s tagt en de nieuwe posts van CosmoGIRL! checkt, kan het zijn dat de app ondertussen kan meekijken via de camera op je telefoon. Deze camera kan aangaan, zonder dat je het zelf überhaupt door hebt. De Amerikaanse Joshua Maddux kwam achter deze bug en plaatste zijn bevinding op Twitter.

Facebook kijkt mee

Joshua plaatste een bericht op Twitter met een schermopname erbij als bewijs. Hierin kun je zien dat hij in zijn Facebook app zit, en vanaf zijn tijdlijn naar de Facebookpagina van een bedrijf swipet en hiervan de profielfoto vergroot. Terwijl hij de foto langzaam naar beneden sleept, is aan de linkerkant op de achtergrond een strook zien. Hierop zijn rechtstreekse beelden te zien van de ingebouwde achtercamera van Joshua (waarop je vervolgens zijn vloerkleed ziet). En dat hoort natuurlijk niet.

 Privacy probleem

Je kan dit privacy probleem zien langskomen bij de Facebook app op iOS, dus het kan ook bij jouw iPhone of iPad gebeuren. Joshua heeft het zelfs nog getest op vijf andere iPhones met de software versies 13.2.2. Het resultaat? Op alle iPhones gebeurde precies hetzelfde. Het kan komen omdat jij toestemming hebt gegeven aan de Facebook app om jouw camera te mogen gebruiken op ieder moment.

Joshua kwam er wel achter dat je de camera-strook niet te zien krijgt als je OS12 of iOS 13.3 gebruikt. Let wel op dat je camera dan nog gebruikt mag worden, mocht je de app hiervoor toestemming hebben gegeven.

Zo zet je het uit

Stressing out?! We snappen het wel als je het een beetje creepy en niet fijn vindt als Facebook je camera kan gebruiken. Gelukkig kunnen we je vertellen hoe je dit gewoon uit kan zetten! Volg deze stappen en je bent er vanaf:

  1. Ga naar je ‘instellingen’ op je telefoon of iPad
  2. Scrol dan naar beneden en tik ‘Facebook’ aan
  3. Schakel hier je ‘camera’ en ‘microfoon’ uit

Als je het gebruik uit hebt gezet, kan Facebook niet langer meekijken of mee luisteren met wat je doet. Dan kan je weer rustig door slapen. Mocht je ‘camera’ en ‘microfoon’ niet kunnen vinden, dan kan het eraan liggen dat je de app nog niet eerder toestemming hebt gegeven, waardoor je de toestemming ook niet kunt intrekken. Dan hoef je verder ook niets te doen.

Foutje?

Het is nog niet duidelijk of Facebook dit bewust doet of dat het gewoon een fout is in de app. Het is wel al duidelijk dat gebruikers van Android geen last hebben van dit probleem. Zelf heeft Facebook nog niet op dit probleem geantwoord.

LEES OOK:

Beeld: Freepik

Bron: Hart van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen