Serietip: When They See Us

Een Netflix-serie waar het pijnlijke en keiharde verhaal wordt verteld over de Central Park Five. Juist nu de Black Lives Matter Movement aan de gang is moeten deze dingen meer aan het licht komen. Om deze reden delen wij opnieuw deze serietip.

When They See Us

In de lente van 1989 wordt een bewusteloze vrouw gevonden in Central Park, NY. Alles wijst erop dat ze verkracht is en met zwaar letsel voor dood is achtergelaten. Er zijn weinig tot geen getuigen en de verhalen die er zijn komen niet allemaal overheen. De politie heeft daarentegen hun misdadigers al gevonden; vijf Afro-Amerikaanse en Latijns Amerikaanse tieners tussen de veertien en zestien jaar. Samen met 25 anderen waren ze die avond in het park, dat is dan ook het enige waardoor ze gelinkt kunnen worden aan de misdaad.

Het verhaal van de politie rammelt aan alle kanten, maar de jongens worden opgepakt en verhoord. De verhoring is een nachtmerrie waar je volledig de rillingen van krijgt. De jongens worden gemanipuleerd, uitgehongerd en mishandeld. Het resultaat? Valse bekentenissen van doodsbange jochies en een veroordeling tussen de 6 en 12 jaar van onschuldige tieners uit de achterwijk, die op het verkeerde plek op de verkeerde plaats waren.

De serie zet nu het rechtssysteem van Amerika voor de rechter met de kijkers als de jury en het ziet er niet naar uit dat het systeem er zonder kleerscheuren vanaf komt.

Mentale hulp

Ava DuVernay , de regisseur van serie raadt aan om ‘m niet in één keer af te kijken, zo heftig zou die zijn. De acteurs kregen na en tijdens het filmen zelfs mentale hulp aangeboden. Heel vreemd is het niet, want wie de serie kijkt, ziet vijf bange kinderen die slachtoffer zijn van ego’s en het rechtssysteem.

Vooral het verhaal van de oudste, Korey Wise, is verstikkend. De jongen werd ondanks de leeftijd van 16 veroordeeld als volwassenen en werd vastgezet in één van de zwaarste gevangenissen van de VS.

Donald Trump

Wat ook cru is, is de rol van de huidige president van de US, Donald Trump. Trump had een groot aandeel in de publieke opinie van de jongens. Hij betaalde 85.000 dollar aan een krant voor een advertentie om te pleiten voor een herinvoering van de doodstraf. Trump nam de jongens als voorbeeld, waarom de executies moesten worden ingevoerd. De onschuld van de jongens wuift hij tot de dag van vandaag nog weg.

Gerechtigheid

Waar 30 jaar geleden de jongens werden uitgekotst, is het nu de beurt aan de aanklager van de jongens; Linda Fairstein. De tag #cancelLindaFairstein is trending op Twitter en heeft wat teweeg gebracht. De aanklager was een gerespecteerd detective-roman schrijfster, maar haar uitgeverij heeft haar laten vallen. Ze is ook uit verschillende commissies gestapt en Glamour heeft haar benoeming in 1993 als Woman of the Year ingetrokken. Maar het publiek is nog niet klaar met Fairstein. Ze eisen dat ze wordt ontslagen als docent recht op een New Yorkse universiteit.

De jongens zijn in 2014 in ere hersteld en hebben een schadevergoeding van 41 miljoen dollar gekregen. Daarmee zijn de trauma’s niet verholpen en krijgen ze de verloren jaren van kinderlijke zorgeloosheid niet terug, maar de jongens krijgen met deze serie en de erkenning hopelijk toch een beetje gerechtigheid terug.

Deze serie moet je zien, niet alleen voor het heftige verhaal, maar ook om de kracht van de media te begrijpen en je bewust te maken dat niet alles is wat het lijkt.

LEES OOK:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen