Privégegevens

Heb jij Tinder? Dan kan het zijn dat jouw privégegevens worden verkocht!

Shocking nieuws: als jij de apps Tinder, Grindr of OkCupid gebruikt, kan het zijn dat jouw gevoelige gebruikersgegevens worden verkocht aan andere bedrijven. Hoe kan dit gebeuren terwijl we de Europese privacywet hebben? En voor welke apps moet je uitkijken? Wij leggen het je uit.

De Europese privacywet

Voor als je niet weet wat de privacywet precies inhoudt, hebben we hier nog even een recap. Sinds mei 2018 geldt voor elk land dat lid is van de Europese Unie de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), aka de Europese privacywet. Door deze wet hebben doodgewone burgers like us meer mogelijkheden om voor onszelf op te komen wanneer bedrijven onze gegevens verwerken. We kunnen nu bijvoorbeeld eisen dat een bedrijf onze gegevens verwijdert én de verwijdering doorgeeft aan alle organisaties aan wie ze onze gegevens hebben doorgegeven of verkocht. En dit komt goed van pas, want Tinder en Grindr blijken dus ook jóuw data te verkopen.

Van data naar dates: dankzij Facebook weet jij straks wie er een crush op je heeft!

Privégegevens

Op Tinder, Grindr en OkCupid geef je je naam, leeftijd, geslacht, locatie én seksuele geaardheid aan. En guess what, al deze gegevens worden door de apps verkocht aan andere bedrijven. De makers van de apps vragen geen toestemming om jouw privégegevens te delen en het is ook niet mogelijk om dit uit te schakelen. Je kunt er dus helemaal niks aan doen.

Zó beveilig je jouw WhatsApp tegen hackers en oplichters

Voor welke apps moet je uitkijken?

Uit dit onderzoek van de Noorse consumentenbond blijkt welke apps gegevens doorgeven aan andere bedrijven. Je kunt daarom de volgende apps maar beter niet downloaden of verwijderen van je mobiel:

  • Tinder
  • Grindr
  • OkCupid
  • Happn
  • Perfect365
  • MyDays

Natuurlijk zijn dit niet de enige apps die gegevens doorgeven aan andere organisaties, dus het is sowieso verstandig om te letten op welke gegevens jij invult wanneer je een app downloadt.

LEES OOK:

Bron: Nu.nl
Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen