Wat is al dat gedoe rondom Area 51?

Je hebt het waarschijnlijk overal op het nieuws al voorbij zien komen: Area 51. Maar wat is dit gebied nou precies, en wat hebben twee Nederlandse YouTubers ermee te maken? Here’s everything you need to know over deze mysterieuze plek.

Area 51

Officieel het Area 51 ‘The Groom Lake Test Site of Homey Airport’. Het is een streng bewaakte militaire basis in de Nevada-woestijn, maar een uur van Las Vegas vandaan. Vroeger werd in de omgeving kernenergie getest, en vanaf 1955 gebruikte de CIA Area 51 om verkenningsvliegtuigen (en spionagevliegtuigen) te testen, en daar kan je natuurlijk geen pottenkijkers bij gebruiken.

De CIA deed dan ook jarenlang super geheimzinnig over Area 51 en gaf pas in 2013 toe dat de basis bestond, waar ook nu nog militaire vliegtuigen en wapens worden getest. Maar nog altijd wordt de basis super streng bewaakt en staan er overal grote borden waarop staat dat je geen foto’s mag maken, dat drones verboden zijn en dat je mag worden beschoten als je te dichtbij komt. Toch loopt er een weg tot aan de hekken met de toepasselijke naam ‘Extraterrestrial Highway’, oftewel de ‘buitenaardse snelweg’.

 

Complottheorieën

Omdat er altijd al zo geheimzinnig over Area 51 wordt gedaan, ging het internet en haar complotdenkers hier natuurlijk massaal op los en er werd al snel gezegd dat er veel meer daar gebeurd dan het ontwikkelen van vliegtuigen. Zo zou Amerika hier eigenlijk in het geheim onderzoek doen naar aliens, UFO’s en ander buitenaards leven.

Voor de een onzin, maar voor de ander enorm geloofwaardig.

 

Bob Lazar

Bob Lazar beweerde bijvoorbeeld dat ‘ie ooit op een geheime locatie vlakbij Area 51 had gewerkt. In een anoniem interview vertelde hij: “Er zijn verschillende, eigenlijk negen, vliegende schotels van buitenaarde afkomst.” Hij beweerde dat hij hielp bij het nabouwen van vliegende schotels, gemaakt van een supersterk materiaal dat niet op aarde voorkomt (element 115).

Maar Lazar is zeker niet de enige die het over deze onverklaarbare dingen heeft. Zo zagen straaljagerpiloten bijvoorbeeld in 2014 en 2015 dagelijks objecten vliegen boven delen van de VS. Volgens de piloten hadden de objecten geen zichtbare motor maar bewogen ze op supersonische snelheid. En stopten zo abrupt dat mensen dat niet zouden overleven.

 

 

Alien onderzoek

Het Pentagon deed niet zo lang geleden nog in het geheim onderzoek naar UFO’s. Tussen 2007 en 2012 liep het Advanced Aerospace Threat Identification Program, waarvan de kosten wel 22 (!) miljoen dollar waren. Een bedrijf in Nevada, dicht bij Area 51, onderzocht voor de Amerikaanse overheid meldingen van graancirkels, vliegende schotels en andere onverklaarbare verschijnselen. Of daar ook echt iets uitkwam, is nog steeds onduidelijk.

Volgens complotdenkers is het bovendien wel héél toevallig dat Area 51 zo dicht bij de plaats Roswell licht, waar grootste UFO-waarneming ooit was. Op 8 juli 1947 zouden daar namelijk twee UFO’s zijn neergestort en zouden er zelfs lijken van buitenaardse wezens zijn opgehaald. Eerst bevestigde het Amerikaanse leger dat het om vliegende schotels ging, maar ontkende later alles. Het zou namelijk gaan om een weerballon (en later ‘een geheime spionageballon’) die werd getest met behulp van etalagepoppen. Dat het verhaal continue veranderd, vinden veel mensen verdacht.

Andere complotdenkers denken juist dat het hele ‘alien’ verhaal de Amerikaanse overheid juist wel goed uitkomt, omdat niemand het dan heeft over waar ze Area 51 nou eigenlijk voor gebruiken… Zo wordt bijvoorbeeld ‘world domination’ en ‘het beïnvloeden van het weer’ ook beweerd.

 

Facebook event

Matty Roberts maakte op 27 juni nietsvermoedend een Facebook-evenement aan, wat eigenlijk ontstond als een geintje. Het idee: ‘they can’t stop us all’, en dus met zoveel mogelijk mensen tegelijk Area 51 bestormen. Er kunnen dan vast een paar binnendringen en voor eens en voor altijd de waarheid achterhalen over die mysterieuze basis in de Amerikaanse woestijn. Er was eerst niet zoveel aan de hand, totdat iemand het Facebook-event op Reddit postte en het viral ging. Zo’n 2 miljoen mensen stonden zelfs op ‘aanwezig’.

De FBI vond dit ‘grapje’ niet zo leuk, en bracht Matty dan ook even een bezoekje. Of het event op 20 september nog doorgaat, is nog maar de vraag. En heleboel leuke memes heeft het in ieder geval wel al opgeleverd:

 

area 51

 

Nederlandse YouTubers

Maar wat hebben twee Nederlandse YouTubers dan te maken met dit mysterieuze gebied? Ties Granzier en Govert Zweep werden vorige week dinsdag in Nevada opgepakt omdat het stel een poging deed om Area 51 in te komen. En zoals jullie inmiddels weten, is dit gebied mega streng bewaakt en is het absoluut verboden terrein voor buitenstaanders. De twee jongens zeiden dat ze geen kwade bedoelingen hadden, maar dat ze alleen wat opnamen van het gebied wilde maken voor YouTube.

Govert: ‘We wilden gewoon een mooie journalistieke video maken over iets dat op dit moment wordt besproken. Heel veel mensen hadden het hierover.’

De rechtbank heeft inmiddels besloten dat ze een boete van 4560 dollar moeten betalen en nog tot donderdag in de cel moeten blijven. Ook is al hun apparatuur (camera’s, laptop en drone) in beslag genomen.

Govert Zweep en Ties Granzier, Bron: NOS, NYE COUNTY SHERRIF’S OFFICE

Wat denk jij over Area 51? Geloof jij de roddels over aliens, of denk jij dat er iets anders gebeurd? Laat het ons weten via Instagram @cosmogirl_nl!

 

LEES OOK:

 

Beeld: Unsplash

Bron: NOS video en NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen