Tsjernobyl

Woede over influencers in Tsjernobyl

Tsjernobyl, een kernramp waarbij duizenden mensen zijn omgekomen, is na het succes van de gelijknamige HBO-serie een broeiplaats voor influencers en hun instaplaatjes. En daar zijn veel mensen niet blij mee.

Tsjernobyl

Tsjernobyl was een kernreactor waar kernenergie werd opgewekt. Door nalatigheid in het ontwerp en een paar foute handelingen van de chef, ontplofte deze kernreactor. Duizenden mensen stierven door de radioactiviteit van het stof wat vrijkwam en zelfs in Nederland kwam de radioactieve wolk terecht. Nederlanders werden onder andere verboden om nieuw geteelde groenten te eten. Het stadje naast de kernreactor werd onleefbaar en vele mensen moesten hun huizen verlaten. Tegenwoordig kunnen toeristen de spookstad bezoeken met begeleiding en hebben roest, onkruid en wilde dieren de plaats overgenomen.

Deze lente dropte HBO de serie Chernobyl, die het verhaal verteld over de ramp door de ogen van de slachtoffers, hulpverleners en de raadsleden van de Sovjet Unie. De serie is één van de meest gewaardeerde series ever en enorm populair. Als meeuwen die een bakkie friet vinden op het strand, vlogen de influencers gelijk naar Chernobyl voor instagramble plaatjes. En dit sloeg in het verkeerde keelgat van …ehm … bijna iedereen.

Terrortoerisme

Het is niet de eerste keer dat de wereld kritisch is op toeristen en hun selfies. Een paar jaar geleden werd tiener Breanna Mitchell bekritiseerd in de media vanwege haar glimlachende selfie in het concentratiekamp Auschwitz. Mensen vonden het lachende plaatje op een plek waar miljoen mensen zijn omgekomen volkomen respectloos. Maar Breanna is niet de enige bij wie veel mensen hun wenkbrauwen optrekken. Handstands tegen het Holocaust Memorial in Berlijn, botten stelen uit de massagraven in Choeung Ek en nu ook met je blote bil in Tsjernobil; acties die slachtoffers en bewoners liever niet zien op de plek die zoveel (zware) betekenis voor hun heeft.

Een Joods-Duitse designer, Shahak Shapira, leerde de selfiemakers wel een hele harde les. Hij bewerkte vrolijke selfies bij Holocaustmonumenten met historische holocaust foto’s. De foto met Instagramlikes veranderde daarmee in een cynische foto waar niemand om kon lachen. De beelden zijn gruwelijk en daarom plaatsen wij ze natuurlijk niet hier, maar de actie haalde zelfs de kranten. Dit project noemde hij de YOLOcaust. De mensen in de foto konden hem een bericht sturen en dan werd de foto verwijderd. Hierdoor ging mensen zich afvragen hoever we kunnen gaan voor likes, memorabele kiekjes en hoe we ons moeten gedragen bij een monument.

Bovenstaande foto is genomen in Tsjernobyl.  

Bovenstaande foto is genomen bij het Holocaustmonument.

Ervaring

De schrijver en producer van de serie Chernobyl, Craig Mazin, is ook niet zo happy met de Tsjernobyl influencers. Hij zegt: ‘Als je de plek bezoekt, herinner je dan dat hier een vreselijke tragedie heeft plaatsgevonden. Gedraag je respectvol, voor iedereen die daar geleden en zichzelf opgeofferd heeft.’

Het is begrijpelijk dat je soms niet in de mood bent voor plekken met een hele nare geschiedenis. Misschien is het dan beter om iets te doen wat beter bij je mood past, zoals een zonvakantie met luchtbedden, heerlijke zomerluchtjes en deze plekken pas te bezoeken als je er wel klaar voor bent. Of natuurlijk je telefoon in je zak laten en de geschiedenis ervaren, dat kan natuurlijk ook!

LEES OOK:

Beeld: HBO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen