WhatsApp

Zo beveilig je jouw WhatsApp tegen hackers en oplichters

Onder de hackers is er een nieuwe manier gevonden om WhatsApp-accounts over te nemen: via voicemails nemen ze jouw account over en kunnen ze ‘m gebruiken op hun eigen telefoon. Gelukkig zijn er inmiddels stappen die je kunt volgen om je account te beveiligen. Read on!

WhatsApp-fraude in 2019

Nu.nl heeft dinsdag cijfers opgevraagd over WhatsApp-fraude bij de Fraudehelpdesk. Hieruit blijkt dat er in 2019 voor meer dan 1 miljoen euro aan schade was gemeld als gevolg van Whatsapp-fraude. Een van de methodes die hackers gebruiken, is dat ze een telefoonnummer stelen dat aan een WhatsApp-account gekoppeld is. Shocking!

Hoe gaan hackers te werk?

Om een WhatsApp-account te kunnen gebruiken, moet je je telefoonnummer kunnen bevestigen. We all know how that goes wanneer je de app instelt. Om je telefoonnummer te kunnen bevestigen, stuurt WhatsApp je een code via sms. Maar wat ook kan, is dat je de code naar je voicemail laat sturen. Niet zo slim, want door slecht beveiligde inboxen kunnen hackers deze code achterhalen en jouw WhatsApp-account kapen.

WhatsApp-account met extra code

Je WhatsApp-account kun je beveiligen met een tweestapsverificatie. Je zorgt er dan voor dat je account gebruik maakt van een unieke code. Om de zoveel tijd moet je deze code intoetsen en hiermee bevestig jij dat je de rechtmatige eigenaar van het account bent. Iedereen die kwade bedoelingen heeft, hou je zo buiten je account.

Als jij or someone else wil inloggen op een andere telefoon met jouw Whatsapp account, moet er een tweede pincode worden ingevoerd. Deze code is dan gekoppeld aan je eigen e-mailadres. Zelfs als hackers dan via je voicemail je verificatiecode hebben achterhaald, kunnen ze niet op je account.

Wist je dat je op WhatsApp nu ook groepen kunt weigeren?

How to: tweestapsverificatie instellen

Je stelt de tweestapsverificatie voor WhatsApp op de volgende manier in:

  • Open WhatsApp op je smartphone
  • Ga daarna naar ‘Instellingen’ en kies dan voor ‘Account’
  • Ga dan naar ‘Verificatie in twee stappen inschakelen’ en stel de code in

Als je dan een volgende keer wil inloggen op je WhatsApp dan moet je jouw zelfbedachte zescijferige code invoeren. Daarna ben je voor 7 dagen ingelogd. Vanaf dat moment vraagt WhatsApp om de zoveel dagen of je de code opnieuw kunt invoeren. Code vergeten? Vraag dan een nieuwe code aan via je e-mailadres.

Dit is waarom je nooit gelijk op je telefoon moet kijken als je net wakker bent!

LEES OOK:

Beeld: Freepik
Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen