dreamlab slapen

Zo kun jij slapend strijden tegen corona

Wil jij terwijl je slaapt bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus (COVID-19)? Dat kan! De Vodafone Foundation heeft namelijk nu een app ontwikkelt die ‘s nachts wordt ingezet als supercomputer. Whait, what?

DreamLab

De nieuwe app heet DreamLab en gebruikt ‘s nachts de rekenkracht van je telefoon om te helpen bij gerenommeerd onderzoek naar het coronavirus. Op deze manier kunnen onderzoekers van het Imperial College London sneller complexe data doorrekenen, wat het medisch onderzoek naar het coronavirus versnelt.

Dit klinkt misschien een beetje creepy, maar de app gebruik de rekenkracht van je smartphone zonder gebruik te maken van persoonlijke gegevens je telefoon. Je kunt als gebruiker zelf kiezen welk onderzoek je wilt steunen: borstkanker, eierstok-, prostaat- of alvleesklierkanker of onderzoek naar COVID-19.

Wist je dat je met deze app kunt checken of je mogelijk het coronavirus hebt?

Hoe werkt het?

Maar hoe zit dat dan misschien met die rekenkracht? Wereldwijd worden er enorme hoeveelheden data gebruikt voor medisch onderzoek. Helaas hebben onderzoekers maar beperkte toegang tot bepaalde ‘supercomputers’ om deze data te analyseren. Het verwerken van data kan daarom soms wel jaren duren.

Uit test blijkt dat 33 nieuwe telefoons dezelfde hoeveelheid data kunnen doorrekenen als een supercomputer. Het enige wat je bij iOS hoeft te doen is de DreamLab-app aan te zetten als je slaapt. Bij Android start DreamLab automatisch al als je je telefoon oplaadt.

‘Veel mensen voelen de behoefte om bij te dragen en willen meer dan alleen afstand houden en thuisblijven. Dat kan op een simpele, doeltreffende en veilige manier met DreamLab. Hoe meer mensen de app gebruiken, des te sneller het onderzoek gaat’, vertelt VodafoneZiggo CEO Jeroen Hoencamp.

DreamLab is vanaf nu te downloaden in Nederland. De app kun je hier downloaden voor iOS en hier voor Android.

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen