ANP

Fair Friday is de nieuwe Black Friday

Wacht jij ook al maan-den tot je je favo items met hoge kortingen kunt scoren tijdens Black Friday? Think twice! Black Friday shoppen is namelijk allesbehalve duurzaam en om deze reden is er een nieuwe trend ontstaan: Fair Friday.

Black Friday

We know, Black Friday klinkt als een walhalla voor shop addicts, maar als je er iets langer over na gaat denken, is het best een beetje krom. Alle winkels geven hoge kortingen zodat jij, als consumenten, zoveel mogelijk geld uitgeeft. Maar is het eigenlijk niet heel gek dat winkels ons een stuk minder laten betalen voor het product, waardoor het product eigenlijk in waarde daalt?

Fair Friday

Fair Friday is dan ook een beetje de tegenpool van Black Friday. De boodschap van Fair Friday is namelijk: koop niks óf koop duurzaam! Ga dus vooral niet mee met de acties van fast fashion ketens, aangezien zij je eigenlijk in ‘pushen’ om iets te kopen wat je (waarschijnlijk) niet nodig hebt. In Nederland zijn er daarom steeds meer Fair Friday-initiatieven die Nederlanders bewust moeten gaan maken van hun shopverslaving.

Naaierij

De meiden van de Naaierij in Den Haag vinden het belangrijk dat je iets koopt wat je écht blij maakt. In een winkel waar je dus ook echt gezien wordt als klant. Om die reden organiseren Roos en Isabel dit jaar Fair Friday 2020: ‘We dagen iedereen uit om tijdens Black Friday niet te shoppen bij de grote winkelketens, maar langs te gaan bij lokale ondernemers. Lokale ondernemers die eerlijke spullen verkopen of duurzame initiatieven hebben bedacht. Da’s niet alleen het officiële advies van de overheid, het is voor de verandering ook nog eens een echt goed idee.’

Fair Fashion

Reshare Store in Den Haag geeft je een kortingsbon van 50% bij het inleveren van oude (herbruikbare) schoenen. De ingezamelde schoenen geven ze dan begin december aan Haagse dak- en thuislozen. Steeds meer bedrijven tonen initiatief om duurzamer om te gaan met producten.

Vanaf 23 november tot en met 27 november kun je drie duurzame mondkapjes kopen bij Atlelier Jungles waarmee je helpt met doneren van mondkapjes aan het Leger des Heils.

Bij de Naaierij zelf kun je meedoen aan een kledingswap. Je scoort je ticket al voor 8 euro en daarmee kun je vijf kledingitems uit je eigen kast ruilen voor die van een ander!

Dit initiatief gebeurt niet alleen in Den Haag, maar door heel Nederland. Er zijn genoeg manieren om duurzamer om te gaan met het aanschaffen van nieuwe dingen. Bezoek een keer een thriftshop bij jou in de buurt of maak op je vrije dag eens foto’s van kleding die je wil verkopen op Vinted.

Vind hier duurzame opties van items op je wishlisht

Tips

Alles hierboven klinkt misschien een beetje extreem, maar volgens Anne en Elrike van het blog Fair Friday hoeft dat het helemaal niet te zijn en delen zij juist tips om een eerlijke en duurzame kledingkast te krijgen.

 
 

De tweede tip is: ‘Ga de challenge aan: probeer eens met jezelf af te spreken een maand geen kleding te kopen of koop drie maanden alleen tweedehands en vintage. Zo zijn er ieder jaar steeds meer mensen die meedoen met No Spend November. Hierbij draait alles om zo min mogelijk uitgeven in de maand november.’

Meer tips lees je op hun blog!

Verstandig winkelen

Het woordje ‘sale ‘klinkt voor ons als muziek in de oren, maar probeer jezelf eens af te vragen of je het écht nodig hebt en waarom je het wil hebben. Waarschijnlijk kom je vaak tot de conclusie dat je het niet nodig hebt. Laten we met z’n alle de wereld een stukje duurzamer maken!

 
 

Bron: Viva | Beeld: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen