Hoogstwaarschijnlijk heb jij de afgelopen tijd ook ‘Ik ben lit, planga van Cartier, Pla-planga van Cartier’ van Dopebwoy meegezongen, maar weet je wel wat je zingt? Zo niet, hier even een uitleg. ‘Planga’ betekent in straattaal zonnebril. En dan komen we natuurlijk nu bij een andere hit ‘Snelle Planga’ van rapper Donnie. Uhhhh wat is dat dan?

‘Pssh, dat ga ik jou niet vertelle’

Grapje, dat doen we natuurlijk wel. ‘Voor mij is het een lekker gestroomlijnde bril’, zegt Donnie tegen het AD. ‘De glazen zijn vaak gekleurd en/of reflecterend en de bril hoeft er zeker niet modieus uit te zien.’ In andere woorden gaat het om een inimini retro montuurtje. Zo één die je styliste Xelly Cabau van Kasbergen nu ziet dragen. maar die je moeder onbedoeld al sinds de jaren ’90 in bezit heeft.

https://www.instagram.com/p/BihxiQBHS9E/?taken-by=xellycvk

Na het nummer van Donnie werd de zonnebril een hype en zelfs bol.com, Albert Heijn en de BP verkopen nu snelle planga’s. De enige echte haal je natuurlijk op Donnies eigen site. Maar de vraag blijft, zijn ze hot or not? Een snelle planga is over het algemeen oerlelijk. Bij de smalle zonnebril geldt namelijk, hoe lelijker hoe beter, maar er zijn ook echt wel modelletjes die wel fashionably verantwoord zijn!

‘Zo, waar kan ik die bestelle’


Let it be Black – Loavies €11,99


Sunglasses Imagine Cat Eye – Imagine by Kim €19


Ivory Sunny Red – Most Wanted €14,95


Sunglasses Imagine girl lilac – Imagine by Kim €19,95

Retro cat eye sunny black – Most Wanted €14,95

 

Durf je er nog niet één aan te schaffen? Kijk dan eerst even in de kast van je ouders of andere oudere familieleden. Ongetwijfeld dat daar een retro modelletje ligt te verstoffen. Komt jou dat even goed uit!

 

LEES OOK: HOT OR NOT: PLASTIC FANTASTIC

 

Fotografie: Splash News