examentips

11x Zo leer je het beste voor je examens

Het is weer zo ver, de periode waarvoor jij je al jaren klaarmaakt; de eindexamens. Met deze tips hopen we dat jij lachend die diploma binnen harkt. You’re gonna rock die examens girl!

Zorg dat je in een omgeving zit waar jij je fijn voelt

Zit je liever in de woonmaker te leren terwijl mams of paps je een kopje thee geeft of sluit jij je het liefste helemaal af? Relaxed en comfortabel voelen is een kwart van het werk en zeer belangrijk! Het is wel een goed idee om in ieder geval alle afleidingen te verstoppen. Dus leg je mobiel weg (en zet ‘m op stil!), doe de televisie uit en ruim losliggende rommel op.

Eet goed

Wat je het beste kan eten zijn bananen, chocolade (yup, kun je meteen de nieuwe magnum smaak proberen) en pepermunt. Energydrink moet je echt even laten liggen. Je krijgt er even een boost van, maar niet veel later een enorme dip. Niet heel handig als je nog alle wiskundige formules en Franse termen uit je hoofd moet leren. Wat ook helpt is kauwgom eten. Het kauwen schijnt je hersenen te stimuleren. So chew away baby!

Maak een studieplanning

Een studieplanning maken voor je examens is het halve werk. Zo heb je een goed overzicht van wat je moet leren en hoelang je ervoor nodig hebt. Ga na wat je precies allemaal moet leren, schrijf dat op en hoe jij dat het liefste wil aanpakken. Wees hierin wel realistisch. Plan bijvoorbeeld niet twee hoofdstukken in als je weet dat jij het beter onthoud door er eentje per dag te leren. Op deze manier creëer je ook een rust voor jezelf, omdat je nu duidelijk voor ogen hebt wanneer je wat gaat leren en hoe.

Leerstijl

Kijk naar welke leerstijl je hebt! Sommigen zijn visueler ingesteld, dat betekent dat je de stof beter onthoud door plaatjes of filmpjes te bekijken. Sommigen doen het veel beter door gewoon te lezen en anderen weer door naar de stof te luisteren of het hardop aan zichzelf te vertellen.

Leer leren

Boeken lezen… voor sommige is het peanuts en voor anderen juist heel lastig. Voor deze periode moet jij je neus in de boeken gaan steken, maar wees gerust; psychologen hebben een oplossing gevonden om eindeloos als een luiaard naar je tekst te staren tegen te gaan! Dit noemen ze intensief en actief lezen. Het betekent dat je alles reflecteert van wat je gelezen hebt. Door verbanden te leggen tussen kernwoorden en te begrijpen wat de schrijver van het boek bedoelt, kom je al een heel end. Lees van tevoren de samenvatting en inleiding van het hoofdstuk, dan weet je al een beetje wat je kunt verwachten en wat belangrijk (hoofdzaken) is.

Beloon jezelf

Studeren is niet niks, het is hard werken. Neem na 2,5 uur even een pauze, want dat is de gemiddelde periode dat je hersenen stof kunnen opnemen. Beloon jezelf na het blokken op iets lekkers of kijk bijvoorbeeld even een korte video op YouTube (een nee, geen Netflix aflevering, je weet hoe dat gaat) en neem eventjes rust voordat je weer verder gaat met strijden!  Na het kijken van je favo chickflick kun je meteen checken welk personage jij bent!

Herhaal, herhaal, herhaal!

Ook is het belangrijk om de stof voor je examens simpelweg te herhalen. Zo kunnen je hersenen het beter onthouden. Heb je bijvoorbeeld op maandag hoofdstuk 1 en 2 geleerd? Neem deze dan in de dagen erna steeds even kort weer door. Zo herhaal je de stof steeds opnieuw en blijft het beter hangen. De examenstof de avond van tevoren in bed nog even herhalen, kan ook nog wel eens goed helpen!

Oefen oude examens

Oude examens zijn een gift van de schoolgoden. Hierdoor kun je ontdekken of je de stof begrijpt en kun je je goed voorbereiden op het aankomende examen. Maak er tenminste twee, want dan kun je pas echt een verband van de stof zien en weet je zeker dat jij het examen in de pocket hebt. Je kunt hiermee ook goed zien waar jouw valkuilen nog liggen. Ook kun jij jezelf timen; red je drie uur examen maken makkelijk of vind je het heel lastig?

Rust uit!

Slapen is een must en tijdens je slaap verwerken je hersenen de stof die je geleerd hebt. Dus duik op tijd je bed in en begin vol frisse moed aan het nieuwe hoofdstuk!

Vraag bijles

Heb je moeite met bijvoorbeeld wiskunde, maar een nicht of oom die de stelling van Pythagoras op zijn of haar duimpje kent? Vraag om hulp, zij willen waarschijnlijk net zo graag als jij dat je het haalt. Ook zijn er genoeg officiële bijlesinstanties die je kunnen helpen. Altijd fijn als iemand je het even goed kan uitleggen!

Wees de leraar

Door de stof zelf hardop uit te leggen, onthoud je het meest. Dus pak dat schoolboord van zolder en geef je ouders een lesje over de Koude Oorlog (zonder te spieken op je blaadje!).

Veel succes met leren. You got it girl!

LEES OOK

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen