vrijdag de 13e

Vrijdag de 13e: geloof jij in deze 13 bijgeloven?

Vandaag is het vrijdag 13 november, oftewel ‘vrijdag de 13e’: een dag wat veel mensen zien als ‘ongeluksdag’. Maar waarom is dit zo en in welk ongeluk geloven we nog meer? CG! zette het voor je op een rijtje.

1. Vrijdag de 13e

Voor bijgelovigen is vrijdag de 13e een ongeluksdag. Wanneer je bang bent voor vrijdag de dertiende, heet dit paraskevidekatriafobie (leuk woord voor galgje). Het woord paraskevidekatriafobie is een samenstelling van de Griekse woorden voor vrijdag de dertiende: paraskevi (vrijdag), deka (10) en tris (3).  Waar het precies vandaan komt dat dertien een ongeluksgetal is weet niemand, maar in sommige oude (bijbel)verhalen bracht het getal ’13’ al ongeluk.

13 hoeft niet altijd ongeluk te betekenen, het is namelijk juist het geluksgetal van Taylor Swift!

2. Onder een ladder

Veel mensen geloven ook dat onder een ladder door lopen ongeluk brengt. Een schuine ladder vormt samen met de muur en grond een driehoek, en een driehoek is het symbool van de heilige-drie eenheid. Liep je vroeger onder een ladder door? Dan hoorde je bij de duivel. Later kwamen er nog twee bijgeloven bij: wie onder een ladder liep, had de kans om door de dood getroffen te worden en een vrouw zou datzelfde jaar niet trouwen.

3. Zwarte katten

Wij vinden ze heel cute, maar niet iedereen is fan van zwarte katten. Dit komt omdat zwart de kleur van de ‘dood’ is en een kat wordt gezien als het lichaam van de duivel. In veel (horror)films komen dan ook vaak zwarte katten voorbij die een slechterik hebben als baasje.

4. Hoefijzers

Een hoefijzer staat symbool voor geluk en moet dus altijd naar boven worden gehangen zodat het geluk erin kan stromen. Wanneer deze ondersteboven wordt opgehangen, kan het geluk er volgens bijgelovigen uitstromen en dus ongeluk geven!

5. Afkloppen

Dit doen we bijna allemaal. Door af te kloppen schud je zogenaamd het ‘ongeluk’ van je af. Dit zou alleen werken als je klopt op onbewerkt eiken-, wilgen- of appelboomhout.

6. Een spiegel breken brengt 7 jaar ongeluk

Dit bijgeloof komt uit de Romeinse tijd. In de Romeinse tijd dachten de Romeinen dat je spiegelbeeld een reflectie was van je ziel. Dus wanneer je een spiegel brak, brak je eigenlijk je ziel en het duurde zeven jaar voor je ziel weer geheeld was.

Nu geloven sommige mensen juist weer dat scherven geluk brengen!

7. Vingers kruisen

Door je vingers te kruisen, wend je het onheil af. De vingers vormen dan letterlijk een kruis, en daarmee hebben gelovigen het gevoel dat Jezus ze beschermd tegen onheil.

8. Paraplu’s

Het openen van een paraplu in huis brengt volgens velen ook ongeluk. Volgens legendes beschermt een paraplu je namelijk tegen de storm van het leven, en door de paraplu in huis te openen, beledig je de beschermers.

9. Je verjaardag eerder vieren

Veel mensen zeggen dat je ongeluk op je afroept wanneer je je verjaardag eerder viert dan de daadwerkelijke datum. Joden vieren bijvoorbeeld ook nooit een baby shower, omdat het kindje dan nog niet is geboren en de cadeau’s ook zouden zorgen voor ongeluk.

10. Zout

Wanneer je zout omstoot, komt er ruzie. Vroeger werd zout gebruikt om op heksen te gooien. Wanneer er zout op hun rug werd gegooid, zouden ze niet meer op kunnen staan.

11. Eksters

Eksters werden lang gezien als ongeluksvogels en wanneer je een ekster zag, betekende dit dood of rampzaligheid.

12. Schoenen op tafel

Zet je je schoenen op tafel, dan zul je arm worden. Een mythe natuurlijk, maar wij houden ze voor de zekerheid toch maar op de grond…

13. Veeg nooit met een oude bezem

Wanneer je veegt met een oude bezem, veeg je volgens bijgeloof het geluk je huis uit, en dat willen we natuurlijk niet.

Ben jij bijgelovig? En in welk bijgeloof geloof jij? Laat het ons weten op Instagram @cosmogirl_nl.

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen