mythes

24x Mythes die iedereen gelooft, maar niet waar zijn

Eet jij alle wortels op, omdat je last heb van je oogjes en durf jij s’avonds niet meer te eten? Lees dan gauw verder, want de professoren van CG! hebben een paar bekende fabeltjes even onderzocht.

Stieren worden boos bij het zien van rood

Nee, nee en nog eens nee. Dat zou wel heel sneu zijn, want dat zou betekenen dat de stier bijna altijd boos is. Stieren zien namelijk alleen in de kleuren groen en rood, dus welke kleur de matador ook omhoog haalt, maakt Bertus helemaal niets uit. Weet je waar hij wel heel erg boos van wordt? Het irritant wapperen met dat rode sjaaltje. Maar eerlijk, jij vind dat toch ook niet leuk als je broertje dat bij jou doet?

Napoleon was klein

Het gerucht gaat dat Napoleon een klein mannetje was, maar niets is minder waar! Hij was namelijk gewoon net zo groot als de rest van zijn mede-Europeanen.

Je mag geen kuikentjes aanraken, want dan wil de moeder ze niet meer

Sommige mensen geloven dat je een kuikentje niet mag aanraken, omdat het kuiken dan ruikt naar mens. Misschien ruikt het kuikentje een beetje naar je nieuwe parfum, maar mama vogel merkt daar niets van. Vogels herkennen maar een bepaald aantal geuren en die van de mens zit er niet bij.

Albert Einstein was slecht in wiskunde

Not trying to kill your flow, maar Einstein was juist super goed in wiskunde. Als klein kind spraken zijn leraren al over z’n hoogbegaafdheid.

Cafeïne droogt je uit

Nope, er zit zoveel water in verhouding tot cafeïne in de drankjes dat uitdroging niet kan.

Je haren die terugkomen zijn dikker en zwarter

Als je jouw haren scheert krijg je er dikke, zwarte sprieten voor in de plaats. Het klinkt heel eng en een goed excuus om nog niet te beginnen aan scheren, maar het is niet helemaal waar. Het lijkt alleen zo, omdat je de haren met scheren als het ware ‘afsnijdt’ en ze bot terugkomen.

Van suiker word je druk

Wetenschappers hebben dit al verworpen. Drukke kinderen blijven gewoon druk, zelfs als ze geen suiker eten.

Slaven bouwden de piramides

Net als de gebouwen van nu werden piramides designed door architecten en gemaakt door professionele bouwers. Ze werden zelfs zo gerespecteerd voor hun werk dat ze een eigen eregraf kregen vlakbij hun bouwwerk.

Pinguïns blijven hun hele leven bij elkaar

Pinguïns zijn helaas niet het bewijs dat je je hele leven bij elkaar kan blijven, want hoe schattig ze ook bij elkaar blijven tijdens de broeitijd, is hun liefde niet voor eeuwig.

In de middeleeuwen was je bejaard als je dertig was

In de middeleeuwen werden de meeste mensen gewoon zestig. Omdat er veel baby’s hun kindertijd niet overleefden, ging de gemiddelde leeftijd van overlijden hierdoor omlaag.

Een kameleon verkleurt voor camouflage

Ze verkleuren om hun temperatuur bij te houden of om te communiceren met elkaar. Betekent dan rood dat ze verliefd zijn?

Mensen geloofden dat de wereld plat was

De oude Grieken wisten al dat de wereld rond was en de meeste mensen in de middeleeuwen ook. De enige mensen die nu nog geloven dat de wereld plat is, zijn de huidige flat-earthners. Maar we weten allemaal dat de wereld gewoon een bolletje is.

We hebben vijf zintuigen

De filosoof Aristotle heeft dit bedacht, dezelfde man die beweerde dat mannen de baas waren over vrouwen. En dat zegt wel genoeg. We hebben ongeveer meer dan 20 zintuigen!

Vincent van Gogh sneed z’n eigen oor af

Vincent had wat mental health problems, maar automutilatie was daar niet eentje van. Tijdens een gevecht met vriend en collega schilder Gaugaine verloor Vincent waarschijnlijk z’n oor. Gaugain sneed een stukje van het oor af en vertelde iedereen waarschijnlijk dat Vincent ‘t zelf gedaan had.

We gebruiken maar 10% van onze hersenen

Verborgen krachten en superbreinen, het klinkt super spannend maar dit zit niet samen met 90% van de rest van je brein te wachten tot je ze ontwaakt. We gebruiken alles van onze hersenen, maar alleen niet allemaal tegelijk.

We stammen af van apen

Deze heb je misschien vast wel vaker gehoord tijdens biologie, maar dit klopt niet. Darwin -de man van de evolutietheorie- heeft ook nooit beweerd dat we van de apen afstammen. Mensen en apen hebben waarschijnlijk wel een gezamenlijke voorouder, maar zo’n vijf miljoen jaar geleden zijn de kids van deze gezamenlijke voorouder hun eigen weg ingeslagen. Het ene kind is voorouder van de mens en het andere kind die van de apen.

Rood haar sterft uit

Nee hoor, tenzij natuurlijk iedereen met het gen voor rood haar ineens verdwijnt of overlijdt, maar die kans is nogal klein. We love you redheads!

De Titanic stond bekend als onzinkbaar

Geen enkele werknemer van de White Starline -het bedrijf van Titanic- heeft ooit tijdens de bouw van het schip beweert dat ‘ie onzinkbaar was. Sterker nog; in die periode was de Titanic zelfs zinkbaarder dan z’n medeschepen. De verbaasde blikken van personages in de gelijknamige film als ze horen dat het schip gaat zinken en dan stamelend uitbrengen ‘maar… ze is onzinkbaar’  zal dus niet gebeurd zijn.

Natuurlijk werden de ogen van de passagiers net zo groot als je oma’s soepborden toen ze hoorden dat het schip ging zinken, maar dat kwam waarschijnlijk eerder door de angst. Het schip was bedoeld voor comfort en niet perse voor veiligheid, dat blijkt wel aan het minimum aantal roeiboten op het dek. De White Star Line wilde niet dat de roeiboten het zicht van de eerste klas zouden verpesten.

Van wortels worden je ogen beter

Dat hazen betere plekjes kunnen zien om je paaseitjes afgelopen weekend te verstoppen komt niet door de wortel. In tegenstelling tot wat mensen geloven, verbetert de wortel niet je oogjes. Wat de wortel overigens wel doet, is je huidveroudering verminderen en matchen met je kingsday outfit. Dus gewoon blijven eten die wortels.

Luther hamerde z’n 95 stellingen aan de muur

Kennen jullie die schooltekening aan de muur van je geschiedenislokaal van een half kale man die briefjes aan de muur timmerde? Dat is ook maar eigenlijk een broodje aap verhaal. Maarten Luther verstuurde z’n ideeën gewoon naar verschillende slimmeriken zoals theologen en geleerden, omdat de Paus ze niet wilde lezen. Daarbij waren de teksten in het Latijn en al had meneer Luther deze wel op de deur getimmerd, dan nog konden de burgers deze niet lezen.

De BigBang

Is de aarde ontstaan vanwege een goddelijk wezen of een enorme knal? Sommige mensen denken dat als je niet gelooft in het eerste, dat er dan alleen die knal overblijft en dat de wetenschap bewezen heeft dat het zo is. Sorry boys en girls, maar zelfs wetenschapper twijfelen sterk aan de Big Bang. Volgens één van de belangrijkste regels van scheikunde kan er niet iets uit niets ontstaan en lijkt onze melkweg niet op een effect van een universumknal. Een enorme knal en boem de aarde werd geboren, is dus waarschijnlijk een beetje kort door de bocht.

Kauwgom blijft in je lichaam zitten

Nee, kauwgom komt er gewoon weer uit. Natuurlijk betekent dit niet dat je het voortaan gewoon altijd kan doorslikken.

Lees hier nog een heleboel meer random weetjes!

S’avonds eten is slechter voor je

Dit maakt ook eigenlijk niet uit. Wat het wel slecht maakt is die kapsalon die je naar binnen werkt. Maar dat heeft meer te maken met het gerecht en niet met het tijdstip waarop je dat eet.

Vrouwen hebben nu meer rechten dan vroeger

Dat hangt heel erg af van wat je bedoelt met ‘vroeger’ en waar je woonde. Bij de vikingen mochten vrouwen bijvoorbeeld al scheiden als hun man te sexy kleding aantrok en deze vrouwen vochten ook gewoon mee met de mannen. In Athene had de vrouw juist heel weinig te zeggen.

LEES OOK:

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen