Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees! Inspiratie nodig voor wat te koken deze week? Wij helpen je een handje en zetten vijf heerlijke vegetarische recepten voor je op een rijtje. Vegetarisch eten is eigenlijk super makkelijk en lekker!

1. Chilli sin carne

Misschien ken je het recept ‘chili con carne’ wel, maar dit is een versie zonder vlees!

vegetarische recepten

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 335 gr zilvervliesrijst
  • 2 rode uien
  • 2 gele paprika’s
  • 2 pakken tomatenblokjes
  • 2 avocado’s
  • 100 gr zure room
  • 4 knoflooktenen
  • 2 rode pepers
  • 1 blik kidneybonen
  • bakje koriander
  • 2 limoenen
  • 4 tl Mexicaanse kruiden
  • 4 el olijfolie
  • 4 tl witte balsamicoazijn
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  2. Pers de knoflook of snijd het fijn
  3. Snijd de rode ui in halve ringen
  4. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze fijn
  5. Snijd de gele paprika in smalle repen en hak de koriander grof
  6. Laat de rode kidneybonen uitlekken
  7. Verhit de olijfolie in een pan met deksel en fruit de rode ui, ½ van de knoflook en ¾ van de rode peper 1 – 2 minuten op middelmatig vuur
  8. Voeg de gele paprika toe en bak nog 2 minuten
  9. Blus af met de witte balsamico azijn en voeg de tomatenblokjes, de rode kidneybonen, Mexicaanse kruiden en de helft van de koriander toe
  10. Laat, afgedekt, 5 – 6 minuten zachtjes koken.
  11. Verdeel de rijst over de borden en schep de chili sin carne erover
  12. Serveer de guacamole en zure room erbij en garneer met de overige koriander en limoenpartjes

Guacamole:

  1. Lepel de avocado uit de schil en snijd ‘m in kleine blokjes
  2. Snijd de helft van de limoen in partjes en pers de andere helft uit
  3. Meng in een kom 1 el limoensap per persoon met de avocado en de overige knoflook en rode peper. Breng goed op smaak met peper en zout.

Bron: Hello Fresh

2. Vegetarische pasta met broccolipesto en geroosterde tomaatjes

Een heerlijk pastaatje met vegetarische balletjes! Wist je dat er tegenwoordig een heleboel vegetarische versies zijn van vleesproducten? Zo heb je ook vegetarische kipstukjes, vegetarische hamburgers en zelfs vegetarische bacon!

v

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 2 stronkjes broccoli
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gr walnoten
  • 20 gr basilicum
  • 1 knoflook teen
  • 20 ml extra vergine olijfolie
  • 250 gr mini tros-cherrytomaten
  • 200 gr vegetarische balletjes
  • 250 gr penne pasta
  • olijfolie
  • zout/peper
  • een keukenmachine/blender

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snij de broccolistronken in kleine stukken en kook ze voor 2 minuten
  3. Spoel ze vervolgens af onder koud stromend water en maal de broccoli fijn in een keukenmachine
  4. Voeg de Parmezaanse kaas, walnoten, basilicum, knoflook en 20 ml olijfolie toe aan de gemalen broccoli en meng door elkaar. Breng de broccolipesto op smaak met zout en peper.
  5. Leg de tomaatjes op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper, en rooster ze 15 minuten in de oven
  6. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking
  7. Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak de balletjes 10 minuten bruin
  8. Giet de pasta af, zet de pan weer terug op het vuur en meng de broccolipesto door de pasta
  9. Verdeel de pasta en vervolgens de tomaatjes en balletjes over de borden. Garneer met wat Parmezaanse kaas en basilicum blaadjes. Eet smakelijk!

Tip: In plaats van broccoli pesto kun je bij dit recept er natuurlijk  ook voor kiezen om kant en klare pesto te gebruiken.

Bron: Lidl

Heb jij ‘s avonds altijd last van food cravings? Dit is reden! 

3. Couscous met groenteburger en spinazie

Een lekker en simpel recept, die je zo op tafel zet voor jou en je familie!

vegetarische recepten

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 300 gr couscous
  • 3 uien
  • 450 gr diepvries bladspinazie (ontdooid)
  • 5 el olijfolie
  • 2 tl kerriepoeder
  • 4 groenteburgers
  • 250 gr cherrytomaten

Bereiding:

  1. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking
  2. Snijd de uien in kleine stukjes en laat de spinazie uitlekken
  3. Verhit 3 el olie en bak de ui in 8 min. goudbruin
  4. Voeg de kerriepoeder toe en bak even mee
  5. Schep nu de spinazie door de ui
  6. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de groenteburgers
  7. Halveer de tomaatjes
  8. Meng de couscous met de spinazie en tomaatjes
  9. Breng op smaak met peper en eventueel zout en serveer met de groenteburgers #yummy!

Bron: Allerhande

4. Broccoli pizza

Als je geen vlees (en vis) eet, betekent dat niet dat je niet meer kan genieten van pizza’s! Wil je de ‘normale’ pizza nou eens iets upspicen? Probeer dan eens deze pizza met broccolibodem te maken. Super gezond en ook nog eens glutenvrij. Perfect voor die pizzadate met je besties (of crush…)

vegetarische recepten

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 2 broccoli’s
  • 1/2 courgette
  • 2 tomaten
  • 2 eieren
  • 200 gr cottage cheese
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl basilicum (+ wat eventueel wat extra voor de topping)
  • handje rucola
  • peper en zout
  • keukenmachine/blender

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Kook de broccoli in 5 minuten gaar
  3. Maal daarna de broccoli in een blender
  4. Leg de gemaalde broccoli in een schone theedoek en knijp het vocht er voorzichtig uit
  5. Doe de broccoli samen met de eieren, cottage cheese, basilicum en wat peper en zout in een kom en meng alles goed door elkaar.
  6. Giet het mengsel vervolgens op de bakplaat en maak er een ronde pizzabodem van
  7. Zet dit voor 20 minuten in de oven
  8. Snijd de courgette en de tomaat in plakken
  9. Haal de pizza uit de oven en besmeer de bodem met tomatenpuree. Top de pizza af met courgette en tomaat en zet de pizza hierna nog ongeveer 10 minuten in de oven
  10. Haal de pizza uit de oven, strooi er wat rucola (en eventueel nog wat verse basilicum) over en you’re done!

Tip: Je kunt de pizza natuurlijk beleggen met ingrediënten die jij zelf lekker vindt. Denk bijvoorbeeld nog aan aubergine, ui, artisjok, etc. (Misschien zelfs ananas?!)

Bron: Freshhh, Fotografie: BBC Good Food

5. Vegan mango fajita

Dit recept is niet alleen vegetarisch, maar zelfs vegan! En ook nog eens super simpel om te maken.

veg

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 250 gr tofu
  • 1 eetlepel olie
  • 1 rode paprika
  • 1 witte ui
  • 1 zakje fajita mix
  • 1 mango
  • 1 pak medium tortilla’s
  • eventueel: sla, salsa, guacamole

Bereiding:

  1. Snijd de tofu, ui, paprika en mango in blokjes
  2. Bak de tofu in de olie goudbruin
  3. Voeg de ui en paprika toe en bak dit ongeveer 1 minuut op hoog vuur
  4. Zet het vuur laag en voeg de fajita mix en mango toe. Bak alles 2 minuten door. Voeg eventueel wat water toe
  5. Verwarm de wraps zoals aangegeven op de verpakking.
  6. Leg op elke wrap wat sla en vul deze verder met de vulling. Voeg naar smaak salsa en guacamole toe en vouw de wraps dicht.

Bron: Santa Maria

Welk recept staat bovenaan jouw lijstje om te maken? Wij zijn benieuwd! Deel je kookkunsten met ons via Instagram @cosmogirl_nl.

LEES OOK:

Bronnen: Hello FreshLidlAllerhandeFreshhhSanta Maria, Nationale Week Zonder Vlees

Fotografie: BBC Good Food