Waaah nog maar een paar dagen en de eindexamens gaan weer van start! Waarschijnlijk heb je de afgelopen weken alleen maar zitten blokken en nu is the moment of truth almost there. Zenuwachtig? Wij geven je zes handige tips die van pas kunnen komen tijdens het maken van je examen. Good luck!

Be prepared

Weet wat je mee mag nemen en zorg er dan ook voor dat je het meeneemt. Maak een lijstje, ga die af terwijl jij je tas inpakt en check het nog een keer. Zorg dat je niet één pen meeneemt, maar zes. Zo weet je zeker dat je pen niet ineens op is en kun jij ook een student waarvan de pen ‘t wel begeven heeft uit de brand helpen. Het is wel handig om de pennen eerst te testen!

Het is daarnaast ook handig om een aantal markeerstiften mee te nemen om belangrijke stukken tekst te highlighten én whatever you do: vergeet niet om je rekenmachine mee te nemen bij de vakken waar je het nodig hebt!!! Oh, en je woordenboek bij je Duitse leestoets is ook wel zo handig.

Nog meer fijne examen essentials shop je hier.

Vragen beantwoorden

Schrijf alleen op wat er gevraagd wordt. Vraagt de toets om twee voorbeelden van propaganda, geef dan ook twee voorbeelden en niet meer (maar ook niet minder)!

Voorkom een knorrende maag

Voorkom die vervelende oergeluiden van een jammerende walvis in je buik door voldoende snacks mee te nemen die goed verteerbaar zijn en genoeg te drinken. Ook kun je wat druivensuiker meenemen voor die extra boost.

Benut alle tijd

Zie je al je klasgenoten tijdens een examen al eerder vertrekken? Voel dan vooral niet de druk om dingen snel af te raffelen en ook weg te gaan. Blijf rustig en gebruik alle tijd die je nodig hebt. Iedereen is weer anders en heeft dus ook meer of minder tijd nodig voor een toets.

Keep calm!

Raak niet in paniek als je een vraag niet gelijk weet. Bekijk rustig alle vragen en maak in ieder geval degene die je wel al weet. Je hebt er ten slotte keihard voor geleerd. Zo weet je zeker dat je die al in de pocket hebt. Andere vragen kun je voor the time being even overslaan, zolang je maar niet vergeet om aan het einde deze nog wel te doen! Je zit na een tijdje waarschijnlijk meer in de flow en lukken ook deze paar lastige vragen je!

Bedenk ook: iedereen zit in hetzelfde schuitje. En gelukkig zijn daar ook hele leuke memes over gemaakt.

Controleer je antwoorden na afloop

Ben je klaar met alle vragen? Loop dan altijd nog even alle vragen, van begin tot einde, langs om te controleren of je alles goed hebt ingevuld. Zo voorkom je slordige foutjes, wat misschien net dat puntenverschil kan betekenen. Ook kun je hier dan gelijk checken of je wel echt àlle vragen hebt ingevuld (en bijvoorbeeld niet een heel blad vergeet!).

Wij wensen jullie in ieder geval heel veel succes met jullie examens! You got it girl!

Nog extra motivatie nodig? Check hier 24 inspirerende quotes. 

LEES OOK:

 

Beeld:Unsplash