Ga jij binnenkort in het buitenland studeren? Awesome!!!  ‘This is gonna be the time of your life!’ Of ben je nog aan het twijfelen? Op deze zeven dingen moet je in ieder geval even letten…

Regel op tijd je verblijfplaats

Niets is stressvoller dan op het laatste moment uitzoeken waar je eigenlijk gaat slapen. In het begin kun je vast wel hier en daar bij een medestudent overnachten maar na een week sta je te staren naar een kartonnen doos op straat en dat wil je echt niet! Zoek op tijd uit wat een goede buurt is om te verblijven. Of het dicht bij je tijdelijk nieuwe school is en of het betaalbaar voor je is. Je kunt bij je gastuniversiteit checken of ze een huisvesting bieden. Zo niet zijn er veel organisaties die tijdelijke studentenkamers verhuren.

Fix je visum

Check ruim van tevoren wat je allemaal moet regelen voor het land waar je naar toe gaat. Voor sommige landen moet je namelijk een visum hebben als je een langere tijd wilt blijven en deze regel je niet binnen een paar minuten.  Regel dit minimaal drie maanden van tevoren.

Bel je verzekering

Het kan handig zijn om je verzekering uit te breiden als je geen reisverzekering hebt. Laten we even heel realistisch uitgaan van vervelende scenario’s die zich kunnen voordoen, zoals diefstal of een reden waardoor je naar het ziekenhuis moet. Dan ben je in ieder geval gedekt!

Doe research over je plaats van bestemming

Natuurlijk moet dit één groot avontuur worden, maar het is wel handig om van tevoren een aantal dingetjes uit te zoeken. Download bijvoorbeeld een translate app voor als je iets moet vragen en er niet uit komt. Bekijk of je van je verblijfplaats makkelijk bij je school kunt komen. Moet je geld wisselen of ga je naar een land die ook de Euro gebruikt? Mag je met jouw leeftijd wel of geen alcohol in dit land drinken en is het ’s nachts veilig op straat. Ook is het belangrijk om uit te zoeken of je inentingen nodig hebt.

Check je bankpas

Check, check, dubbelcheck. Doet jouw bankpas het wel in het land waar je naar toe gaat? Bij sommige banken moet je online instellen dat je buiten Europa reist zodat je pas tijdelijk een wereldpas wordt. Daarnaast zijn er ook landen waarbij pinnen helemaal lastig is en je beter een creditcard mee kunt nemen. Er bestaan ook prepaid creditcards die je kunt opwaarderen met je eigen geld zodat je niet dik in de min komt te staan. Regel dit allemaal goed. Je gaat zelfstandig weg en dan wil je natuurlijk niet je ouders hoeven bellen voor geldproblemen. You got this!

Studenten uitstapje

Blijf je binnen Europa? Sluit je aan bij het ‘Erasmus Student Network’. Deze internationale organisatie van en voor studenten die in het buitenland studeren, organiseren leuke activiteit en feesten. Zo leer je makkelijk nieuwe mensen kennen. Maar ook op je nieuwe school buiten Europa worden er leuke uitstapjes georganiseerd. Check bij binnenkomst even de prikborden en posters!

Extra tip!

Have fun! Dat zou niet zo moeilijk moeten zijn maar toch, voor je het weet is het weer voorbij dus geniet ervan. Eventueel kun je een blog starten zodat het thuisfront je avonturen mee kunt lezen, dat vinden ze leuk! En zo heb jij gelijk een dagboek voor later.

 

LEES: TEST: IS HIJ WEL EEN GOED VRIENDJE?

Fotografie: Pexels