Set

8x Banen op filmsets waarvan je niet wist dat ze bestonden

Acteurs, actrices, directors en visagisten: het zijn bekende banen die voorkomen op filmsets. Maar wist je ook dat er een heleboel banen zijn op sets waarvan je waarschijnlijk het bestaan niet eens wist?

1. Clothing animator

Niet alleen real-life acteurs hebben kleding designers en stylisten nodig, ook geanimeerde personages hebben dit nodig! Zo zijn er bij Pixar specifiek mensen aangenomen om kleding te animeren. Ze moeten de kleding digitaal ontwerpen (inclusief bizarre details zoals haartjes op een trui) en er dan voor zorgen dat het ook past op de geanimeerde characters. Denk bijvoorbeeld aan kleding in de films Frozen, Coco en Onward.

2. Food stylist

Wanneer er in een film echt eten wordt gebruikt, is de food stylist verantwoordelijk om het er zo perfect mogelijk uit te laten zien. Dit kan nog weleens lastig zijn, zeker als je bijvoorbeeld filmt op een hete zomerdag. Je moet creatief kunnen denken en bijvoorbeeld andere opties gebruiken die er precies zo uitzien als wat je wilt laten zien (bijvoorbeeld havermout zo maken dat het lijkt op vlees).

3. Fake-food artist

Soms kan ‘echt’ voedsel gewoon niet worden gebruikt op de set. IJs smelt bijvoorbeeld veel te snel, waardoor het onmogelijk is om te gebruiken tijdens het schieten van een film. Of misschien heb je gewoon heel veel eten nodig voor op de achtergrond. Voor dit soort dingen wordt er gebruik gemaakt van een ‘fake food stylist’. Ook voor deze baan moet je erg creatief kunnen denken, om zo met materialen als karton, foam en verf realistisch yummy food te creëren.

4. Contactlens designer

Soms heeft een acteur een andere oogkleur nodig voor het personage dat hij/zij speelt. Dat kan een subtiele kleurverandering zijn, maar soms ook een bizarre zoals The Mad Hatter in Alice in Wonderland of verschillende personages in horror films. De contactlens designer ontwerpt en maakt deze lenzen speciaal voor de acteurs en actrices.

5. Bug wrangler

Het is niet bepaald makkelijk om met insecten te werken op de set van een film. But yes, je kan een insect trainen om te acteren. Wait, whut? Om ervoor te zorgen dat insecten bijvoorbeeld de juiste richting op lopen, komt er een bug wrangler aan te pas die door gebruik van bijvoorbeeld licht, lucht en kamertemperatuur dit voor elkaar kan krijgen. Dit gebeurde bijvoorbeeld voor de film Spiderman.

6. Intimacy coordinator

Wanneer er een seksscène voor een film of tv-serie wordt geschoten, is het cruciaal dat de acteurs zich op hun gemak voelen. Hierdoor is de rol van ‘intimacy coordinator’, wat nog vrij nieuw is in Hollywood, cruciaal geworden. Zo was er bijvoorbeeld ook een intimacy coordinator op de set van Sex Education, waar ze ervoor zorgde dat de cast zich safe voelde en voorbereid was op intieme scènes in de serie. Zo creëerde deze coordinator ook speciale kleine vleeskleurige kussens, waarmee de acteurs toch nog hun intieme delen konden bedekken tijdens het filmen.

Hero & Josephine over steamy seksscènes in hun nieuwe movie After

7. Baby wrangler

Baby’s kunnen niet altijd op commando huilen. Daarom moet er een baby wrangler komen wanneer een baby in een scène moeten huilen, of juist lachen. Omdat baby’s maar een paar uur per dag mogen werken, is het van groot belang dat de baby wrangler ervoor zorgt dat de baby zo weinig mogelijk takes nodig heeft. Om een baby te laten huilen kan een baby wrangler bijvoorbeeld zelf doen alsof hij/zij heel hard moet huilen, waardoor de baby uiteindelijk óók gaat huilen.

8. Smid

Alhoewel acteurs vaak gebruikmaken van nepwapens, zijn er soms ook echte wapens nodig om een scène zo geloofwaardig mogelijk te maken. Daarom is er een smid nodig om bijvoorbeeld echte zwaarden te maken of de haak van kapitein Haak in Peter Pan.

Beelden van deze banen check je in het onderstaande filmpje van Insider!

LEES OOK:

Bron: Insider | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen