Dit moet je doen als je gestoken wordt door een wesp

Op het terras, als je een ijsje aan het eten bent of bij het dragen van een zoete parfum: we worden bijna altijd vergezeld door wespen. Maar zo gezellig is het niet wanneer deze zwart met gele vliegende monsters je steken. Here’s what to do bij een wespensteek. 

Wat moet ik doen als er wespen in mijn buurt zijn?

Vooral niet gillen en rennen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer te onthouden dat de wespen er niet voor jou zijn, maar voor de zoetigheid die bij je in de buurt is. Houd je rustig en loop, we herhalen loop, niet ren, weg van de plek waar de wespen zijn of dek je drankje/eten af. Belangrijk is dat je ze niet dood slaat. Wanneer je een wesp namelijk doodslaat komt er een beetje van het gif uit de angel vrij. Wanneer andere wespen dit ruiken raken ze in paniek waardoor ze agressiever worden en sneller steken.

Wat kan ik doen om ze op afstand te houden?

Het beste zou natuurlijk zijn dat je de kleine, gele, vliegende beestjes met rust laat, maar als je echt bang bent kun je ze een beetje omzeilen. Drink bijvoorbeeld geen zoete drankjes maar gewoon water. Ook zoete hapjes trekken wespen aan, dus ga voor een zoute snack. Zoete parfum laat je even op je kastje staan. In plaats daarvan spuit je iets op dat naar citroengras of kruidnagel ruikt. Hier houden wespen namelijk niet van!


Help, ik ben gestoken. Wat nu?

  • Als je gestoken bent door een wesp voel je direct pijn op de plaats waar het gebeurd is. Hier ontstaat dan een rood, opgezwollen bult met een puntje erin. Het kan zijn dat de angel nog in het puntje zit. Trek deze er dan eerst uit met een pincet. Grote kans dat je die op dat moment niet bij de hand hebt. Pak dan iets glads zoals je pinpas en wrijf in één richting over de angel zodat deze er zijdelings uitglijdt. Je kunt dit ook met je nagel doen als deze lang genoeg is.
  • Vervolgens zuig je het gif uit de bult. Slik dit niet door maar spuug het uit!
  • Als je het bovenstaande gedaan hebt is het tijd om de plek te koelen. Een ijsklontje, icepack, koud drankje, alles voldoet als het maar koud is. Dit verlicht de pijn. Houdt de gekoelde items ongeveer 20 min tegen de plek aan.
  • Smeer hierna een zalfje op tegen huidirritatie. Een zalf met Aloë Vera, calendula of menthol is perfect.
  • Ga vooral niet krabben!
  • Het is normaal om een paar uur last te houden nadat je gestoken bent.

Ik ben gestoken in mijn keel neus of mond, wat nu?

Ga meteen naar de huisarts. Doordat je huid opzwelt nadat je gestoken bent, kun je moeite krijgen met ademhalen.

Ik word misselijk, duizelig en koortsig, wat nu?

Waarschijnlijk ben je dan allergisch voor wespensteken. Bel 112 zodat je snel geholpen kunt worden.

Hoe kan ik wespen bestrijden?

Als je heel veel last hebt van wespen thuis, kun je een val zetten. Doe dit wel op een afstandje zodat je ze weglokt van de plek waar je ze niet meer wilt hebben. Als je de val te dichtbij zet, trek je ze natuurlijk alleen maar aan. In deze video zie je hoe je makkelijk zelf een wespenval kunt maken.

Check ook: Fun hairstyles voor deze lente en zomer

Beeld: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen