slapen

Deze 11 bijzondere dingen kunnen gebeuren in je slaap

We looooooove sleeep. Maar wist je dat er tijdens je slaap nog weleens vreemde dingen gebeuren die ons allemaal overkomen? Wij hebben 11 mysterious moments die we meemaken tijdens het slapen voor je op een rijtje gezet

 

11x Bijzondere dingen die kunnen gebeuren in je slaap

 

1. Dromen in je droom 

Wat je voelt: je wordt wakker, maar eigenlijk droom je nog. Een droom in een droom dus. Je hebt dit door omdat er allerlei dingen om je heen gebeuren die onverklaarbaar zijn. Je droomt dus dat je wakker bent. Dit noem je ook wel incestion a.k.a lucide dromen.

De oorzaak: volgens velen kan dit wijzen op spiritualiteit, maar de wetenschap is er nog niet helemaal achter waardoor dit nou precies komt.

Wat je kunt doen: soms proberen mensen lucide dromen op te wekken. Maar let op: don’t try this at home! Het kan zijn dat je in de droom blijft hangen en dat je op een gegeven moment de werkelijkheid en de lucide droom door elkaar haalt.

2. Slaapverlamming

Wat je voelt: slaapverlamming kan als een nachtmerrie ervaren worden. Je wordt namelijk wakker, maar kunt je niet bewegen.

De oorzaak: dit is het moment wanneer je lichaam niet naar je hersenen luistert. Dit wordt ook wel REM-slaap (Rapid Eye Movement) genoemd. REM-slaap is het moment in je slaap, wanneer je het allerdiepst slaapt. Als je wakker wordt in je REM-slaap, is dat helaas gewoon een bad timing. Normaal gesproken is het namelijk goed dat tijdens het slapen je lichaam ‘verlamd’ is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wanneer je rent in je droom, je dat ook echt daadwerkelijk gaat doen.

Wat je kunt doen: op zo’n moment moet je niet in paniek raken, maar rustig blijven. Probeer geluid te maken of lichaamsdelen te bewegen. Probeer niet op je rug te slapen, want hierdoor kun je eerder last krijgen van slaapverlammingen. Andere factoren voor slaapverlamming kunnen slaaptekort, onregelmatig slapen en stress zijn.

Stressing out? Probeer dan deze 4 ademhalingsoefeningen.

3. Hypnagoge hallucinaties 

Wat je voelt: je droom komt eigenlijk op een verkeerd moment. Dit komt omdat je op het randje van in slaap vallen zit, maar je nog wel wakker bent. Daardoor voel en hoor je de gekste dingen om je heen zoals voetstappen of stemmen of je kunt schaduwen zien.

De oorzaak: de hypnagoge hallucinaties kunnen opkomen wanneer je in een hele stressvolle periode zit, maar ook tijdens drugsgebruik of bij bepaalde medicijnen.

Dit kun je doen: het beste is hier om je te bewegen, want zo voorkom je dat je niet nog meer gaat hallucineren. Drink rustig een glaasje water of probeer een andere slaappositie uit.

 

4. Praten in je slaap

Wat je voelt: praten in je slaap heb je vaak zelf niet door en het is ook helemaal niet gevaarlijk.

De oorzaak: dit komt vooral voor bij kinderen en bij mannen. Het kan te maken hebben met stressmomenten, depressies, veel slaaptekort of overmatig alcoholgebruik.

Dit kun je doen: hier is geen behandeling voor, maar dat is ook zeker niet nodig. Je moet erop letten dat je gezond leeft en op normale tijden naar bed gaat. Zorg dat je ongeveer zo’n  8 á 9 uur slaap per nacht pakt.

5. Slaapwandelen

Wat je voelt: tijdens slaapwandelen gebeurt er het tegenovergestelde dan wat er bij slaapverlamming gebeurt. Je bewustzijn slaapt, maar je spieren zijn nog wel actief. Tijdens slaapwandelen kunnen mensen van alles doen; wandelen, schoonmaken, eten pakken en zelfs het huis verlaten en dit zonder zich de volgende dag er maar iets van te herinneren.

De oorzaak: de kans op slaapwandelen vergroot zodra je stress hebt en oververmoeid bent.

Dit kun je doen: last van slaapwandelen? Zorg goed voor jezelf en zorg dat je ontspannen bent als je gaat slapen. Lees voor dat je gaat slapen een boek, drink een kopje thee en leg je telefoon weg.

6. Exploderend hoofd syndroom

Wat je voelt: je bent net in slaap gevallen, maar opeens word je wakker van een luide explosie of klap. Soms is dit zelfs oorverdovend en gaat het samen met veel lichtflitsen.

De oorzaak: de oorzaak van dit syndroom wordt vaak gelinkt aan een posttraumatische stressstoornis. Maar het kan je ook overkomen als last hebt van een jetlag of aan slapeloosheid lijdt.

Dit kun je doen: wees niet bang, het is niet gevaarlijk en vaak kan je dit pas overkomen als je rond je 50ste levensjaar zit. Mocht je hier wel last van krijgen, dan is het belangrijk dat je ontspant en er niet te lang bij stilstaat.

7. Het gevoel van vallen

Wat je voelt: we hebben het allemaal weleens gehad: het moment dat je in je bed ligt, bijna slaapt en dan opeens wakker schrikt omdat je het gevoel hebt dat je valt. Je hebt het vast weleens meegemaakt en het kan best even schrikken zijn. Vaak denk je dat je struikelt, vliegt of valt, terwijl je gewoon in bed ligt.

De oorzaak: tijdens je slaap worden je ademhaling en hartslag lager en je spieren worden slapper. Soms geeft je brein je dan even een schokje om te checken of je alles nog in orde is.

Dit kun je doen: hier valt niet echt iets aan te doen en als je er soms last van hebt is het helemaal niet erg. Het verschijnsel kan worden gelinkt aan stress of angsten en kan nog wel eens je nachtrust verstoren. Heb je hier vaak last van? Ga dan even lang de huisarts: better save than sorry.

8. Een telkens terugkomende droom 

Wat je voelt: een déjà vu moment, alsof je de droom vaker gedroomd hebt.

De oorzaak: door psychologen wordt er vaak gezegd dat je aandacht moet geven aan een bepaald probleem in je leven. Dat probleem moet je oplossen en zolang dit niet gebeurt, blijf je terugkerende dromen houden.

Dit kun je doen: je moet het probleem in real-life aanpakken, wil je van de droom afkomen. Kom je er niet achter wat het probleem is, probeer dan de droom voor jezelf op een rijtje te zetten en kijk wat je kunt veranderen. Check hier de meest voorkomende dromen en wat ze betekenen. 

9. Buiten je lichaam treden 

Wat je voelt: het moment dat je half wakker bent én half in slaap. Je ziet jezelf vanaf een andere plek dan je eigen lichaam.

De oorzaak: wetenschappers hebben hier geen exacte verklaring voor, maar ze weten wel dat dit gepaard kan gaan met hallucinaties.

Dit kun je doen: het is niet gevaarlijk en er is dus ook geen reden om bang te zijn, maar probeer het niet expres op te wekken.

10. Een eureka moment tijdens je slaap

Wat je voelt: iedereen heeft weleens problemen in het leven waarbij je geen oplossing voor kunt vinden. Maar soms maak je een moment mee in je droom, wat de oplossing zou kunnen zijn voor je probleem.

De oorzaak: in je onderbewustzijn is het antwoord op je probleem er eigenlijk al. Het kan zijn dat je nog niet goed over een oplossing hebt nagedacht of je wil de oplossing niet zien. Tijdens het slapen komt je onderbewust zijn actief op gang.

Dit kun je doen: zorg dat er altijd een pen en papier naast je bed liggen. Zo kun je als je wakker wordt het meteen opschrijven voordat je het vergeten bent.

11.  Slaapapneu 

Wat je voelt: tijdens slaapapneu stopt je ademhaling en hier word je wakker van. Vaak slaap je hierdoor slecht en krijg je niet de rust die je nodig hebt.

De oorzaak: de keelholte slaat als het ware dicht en hierdoor komt er een blokkade in je luchtwegen. Het kan liggen aan obesitas, roken of door dat je ouder wordt.

Dit kun je doen: er zijn genoeg behandelingen voor slaapapneu. Je kunt het beste langs de huisarts gaan en samen kijken naar een oplossing.

 

LEES OOK:

Beeld: Unsplash 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen