koriander

Dit is de reden waarom je koriander zo vies vindt

Vandaag is het nationale ‘Ik Haat Koriander’-dag! De smaak van koriander is al jaren een discussiepunt. Waar de één het idee heeft dat er een fles zeep in z’n mond wordt leeg gegooid, vindt de ander het juist superlekker. Hoe kan dat?

Koriander discussie

Behoor jij tot die groep die koriander naar zeepsop vindt smaken? Dan heb jij twee keer het OR6A12-gen. Ondanks dat je denkt dat het om de smaak van koriander gaat, heeft dit gen alles te maken met juist de geur van koriander. Als je dit gen dubbel hebt ruik je namelijk alleen de stof aldehyden en niet de stof dodecanal. En laat dat laatste nou het stofje zijn dat koriander een lekker geurtje (en indirect een lekker smaakje) geeft.

Aldehyden is by the way ook een stof die echt voorkomt in zeep, dus daarom is het geen wonder dat sommige mensen een zeepsmaak proeven. Het gen is bovendien genetisch bepaald, dus blame it on your parents als je koriander vies vindt!

Cijfers

Heb je het idee dat jij een van de weinigen bent die koriander vies vindt? Dat is zeker niet zo! Ongeveer 4 tot 14 procent van de wereldbevolking vindt koriander niet te eten. Vandaag is het zelfs ‘Ik Haat Koriander’-dag’, een dag compleet toegewijd aan de haat voor koriander.

Ben jij team #Lovekoriander of team #Hatekoriander? 

Vind je koriander wel lekker? Check dan hier een aantal lekkere vegetarische recepten met het kruid. 

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen