Work

Dit is waarom sommigen wel goed kunnen thuiswerken en anderen niet

Door de ‘intelligente lockdown’ in Nederland moet iedereen zoveel mogelijk thuiswerken. Het was even wennen, maar inmiddels hebben velen hun draai gevonden in het thuis volgen van lessen, maken van (school)werk en houden van meetings via videocalls. Maar terwijl het jou misschien supergoed afgaat, heeft je bestie er juist veel moeite mee. Hoe komt dit?

Karakter

Je karaktereigenschappen spelen een rol bij de manier waarop je thuis werkt. Ben jij punctueel, ambitieus en gedisciplineerd? Dan zul je minder moeite hebben om ook thuis goed te presteren.

Met deze trucjes boost je je energy levels!

Omgeving

Ook je omgeving heeft alles te maken met je productiviteit vanuit huis. Als je normaal gesproken gek wordt van de drukte in een klaslokaal, dan vind je thuis zitten misschien een stuk rustiger en fijner. Maar het kan ook juist ervoor zorgen dat je continue wordt afgeleid. Mensen die goed kunnen thuiswerken, kunnen zich afsluiten van prikkels en stellen grenzen aan hun bereikbaarheid. Als je thuis zit, kan je namelijk snel te neiging krijgen om te reageren op een collega of klasgenoot. Maar hierdoor word je juist uit je concentratie gehaald! Laat van tevoren daarom weten als je niet gestoord wilt worden.

Loop je stage? Dan herken je deze dingen sowieso!

Bedrijfscultuur

Moet je vanuit huis werken voor een bedrijf? Dan speelt de bedrijfscultuur op het werk een grote rol bij hoe goed werknemers het trekken om een lange tijd vanuit huis te werken. Voel jij je niet echt verbonden met je collega’s of het bedrijf? Dan zul je je minder verantwoordelijk voelen en je eerder ziek melden. Werk je juist bij een bedrijf waar je het supergoed kunt vinden met je collega’s, je veel sociale activiteiten hebt via Zoom en je een verantwoordelijkheid voelt voor het bedrijf, dan zal je je positiever gedragen en werkt het stimulerend voor het thuiswerken.

Ben je vaak afgeleid? Probeer dan deze tips:

  • Stel een tijd in waarin je absoluut niet gestoord mag worden. In die tijd focus je echt even alleen op je eigen werk.
  • Let op waar je afgeleid van raakt en schrijf het op. Aan welke afleidingen kun je iets doen en welke zal je moeten accepteren?
  • Zorg ervoor dat je genoeg pauzes indeelt. Niemand kan uren achter elkaar werken zonder minder scherp te worden. Loop daarom zo nu en dan even een rondje.

Check hier meer do’s en don’ts voor leren.

LEES OOK:

Bron: NU.nl

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen