kou

Dit is waarschijnlijk waarom jij het altijd koud hebt

Heb jij het nou bijna altijd koud en draag jij het liefst meerdere lagen kleding over elkaar? Dit kan natuurlijk komen door het feit dat het daadwerkelijk koud buiten is, maar het kan ook een andere reden hebben!

1. Weinig slaap gehad?

Als jij te weinig slaapt kan het zorgen voor een storing in het deel van je hersenen dat de temperatuur regelt. Hierdoor heb je het de dag erna vaker koud. Daarnaast is metabolisme ook trager, waardoor je lichaam niet goed op temperatuur kan komen.

2. Te weinig water gedronken?

Water helpt je lichaam bij het regelen van de temperatuur. Maar als jij te weinig water drinkt, kan dit het natuurlijke proces in je lichaam verstoren. Door te weinig vocht in je lichaam, kan je body minder goed de warmte vasthouden en heb je het dus sneller koud. Drink minimaal acht glazen water per dag om het vocht in je lichaam in balans te houden.

3. Niet genoeg spiermassa?

Het continue koud hebben kan ook een teken zijn van te weinig spieren. Je spieren helpen je lichaam namelijk om op temperatuur te blijven én geven je stofwisseling een boost. Zo heb je ‘t niet meer zo snel koud.

4. Te weinig ijzer gegeten?

Jouw rode bloedcellen hebben ijzer nodig om voldoende zuurstof door je lichaam te vervoeren. Dit zorgt ervoor dat er genoeg warmte en voedingsstoffen worden verspreid. Als er te weinig ijzer in je bloed zit, kunnen je rode bloedcellen niet goed hun werk doen. Hierdoor zul je het koud krijgen. Gelukkig zijn er genoeg supplementen die je kan slikken om je ijzergehalte op peil te houden en kan je ook proberen wat vaker rood vlees, spinazie of zeevruchten te eten.

5. Niet genoeg vitamine B12?

Je lichaam maakt rode bloedcellen aan om zuurstof te verspreiden, maar hiervoor is wel vitamine B12 nodig. Een tekort aan rode bloedcellen kan ervoor zorgen dat je het altijd koud hebt. Dit kan je tegen gaan door meer vis, zuivel en mager vlees te eten. Als dit niet helpt kan je altijd even een bezoekje nemen aan de dokter, die kan kijken of je lichaam wel genoeg vitamine opneemt.

6. Ben je een vrouw?

Wist je dat vrouwen sneller koude handen en voeten hebben in tegenstelling tot mannen? Het vrouwenlichaam is zo geprogrammeerd dat er altijd voldoende bloed naar de vitale organen stroomt, zoals de hersenen en het hart. Hierdoor kunnen andere lichaamsdelen vaak wat kouder aanvoelen.

7. Problemen met je schildklier?

Je schildklier maakt hormonen aan en houdt je stofwisseling op peil. Maar als ‘ie te weinig hormonen aanmaakt, kan je lichaam niet genoeg warmte produceren. Heb je naast de koud ook last van vermoeidheid, uitdunnend haar en een droge huid? Dan is het belangrijk om even een bezoekje te brengen aan de dokter.

8. Een te lage BMI?

Ook ondergewicht kan ervoor zorgen dat je het vaker koud hebt, ook al kan je hier misschien niks aan doen. Door een te laag BMI heb je te weinig lichaamsvet en een langzamere stofwisseling, wat kan zorgen dat je lichaam kouder is. Daarom is het belangrijk om genoeg voeding te eten met veel proteïne, vet en complexe koolhydraten.

11 Tips die je ook helpen als je het koud hebt.

LEES OOK:

Beeld: Unsplash 

Bron: NSMBL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen