Meisje heeft het koud in de sneeuw

Dit is waarschijnlijk waarom jij het altijd koud hebt

Heb jij het altijd koud en draag je het liefst meerdere lagen kleding over elkaar? Dat kan natuurlijk komen doordat het daadwerkelijk koud is, maar het kan ook een andere reden hebben!

Je hebt te weinig slaap gehad

Te weinig slaap kan zorgen voor een storing in het deel van je hersenen dat je lichaamstemperatuur regelt. Hierdoor heb je het de dag na een slechte nacht sneller koud. Daarnaast is je metabolisme ook trager, waardoor je lichaam niet goed op temperatuur kan komen.

Check hier 7 oorzaken van vermoeidheid die niets met slaap te maken hebben

Je hebt te weinig water gedronken

Water helpt je lichaam bij het regelen van zijn temperatuur. Als je te weinig water drinkt, kan dit het natuurlijke proces in je lichaam verstoren. Door een tekort aan vocht kan je body warmte minder goed vasthouden en heb je het sneller koud. Drink minimaal acht glazen water per dag om het vocht in je lichaam in balans te houden.

Check ook: Dit is waarom water drinken goed voor je is en hoe je ervoor zorgt dat je genoeg drinkt

Je hebt niet genoeg spiermassa

Het continue koud hebben kan ook een teken zijn van te weinig spiermassa. Je spieren helpen je lichaam namelijk om op temperatuur te blijven én geven je stofwisseling een boost. Zo krijg je het niet meer zo snel koud.

Je hebt te weinig ijzer gegeten

Je rode bloedcellen hebben ijzer nodig om voldoende zuurstof door je lichaam te vervoeren en daarmee genoeg warmte te verspreiden. Als er te weinig ijzer in je bloed zit, kunnen je rode bloedcellen hun werk niet goed doen en krijg je het koud. Gelukkig zijn er genoeg supplementen die je kunt slikken om je ijzergehalte op peil te houden en je kunt proberen vaker rood vlees, spinazie of zeevruchten te eten.

Je hebt niet genoeg vitamine B12 binnengekregen

Je lichaam maakt rode bloedcellen aan om zuurstof te verspreiden, maar hiervoor is wel vitamine B12 nodig. Een tekort aan rode bloedcellen kan ervoor zorgen dat je het altijd koud hebt. Je kunt dat voorkomen door meer vis, zuivel en mager vlees te eten. Als dat niet helpt, kun je altijd even een bezoekje brengen aan de dokter. Hij of zij kan kijken of je lichaam wel genoeg vitamines opneemt.

Je bent een vrouw

Wist je dat vrouwen sneller koude handen en voeten krijgen dan mannen? Het vrouwenlichaam is zo geprogrammeerd dat er altijd voldoende bloed naar de vitale organen, zoals de hersenen en het hart, stroomt. Hierdoor kunnen andere lichaamsdelen wat kouder aanvoelen.

Last van een winterdipje? Deze tips helpen je er doorheen!

Je hebt problemen met je schildklier

Je schildklier maakt hormonen aan en houdt je stofwisseling op peil. Als er te weinig hormonen worden aangemaakt, kan je lichaam niet genoeg warmte produceren. Heb je naast de kou ook last van vermoeidheid, uitdunnend haar en een droge huid? Dan is het belangrijk om even bij je huisarts langs te gaan.

Je BMI is te laag

Ook ondergewicht kan ervoor zorgen dat je het vaker koud hebt, ook al kun je hier misschien niets aan doen. Door een te laag BMI heb je weinig lichaamsvet en een langzamere stofwisseling, wat kan zorgen voor een kouder lichaam. Het is daarom belangrijk om genoeg voeding te eten met veel proteïne, vet en complexe koolhydraten erin.

Dit is waarom extreem koud water goed voor je is

Bron: NSMBL | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen