Bff

Friendship file: alles over friendship struggles

Je best friends zijn de peanut butter to your jelly, de smeerkaas to your Bugles en de icing to your cupcake. Maar zulke vriendschappen zijn niet voor iedereen even vanzelfsprekend. CG! guides you through your friendship struggles met vriendschapsexpert Lydia Laninga-Wijnen.

Vrienden in puberteit

Vroeger waren je besties klasgenootjes met wie je leuk kon spelen. Simple as that, meer had je niet nodig. Maar als je ouder wordt, verandert dat en worden vrienden meer dan speelmaatjes. ‘Vooral in de puberteit maak je veel ontwikkelingen door, waaronder een sterke groei in je sociale brein. Hierdoor ga je meer waarde hechten aan wat leeftijdsgenoten van je denken en krijgen vriendschappen meer betekenis‘, vertelt Lydia Laninga-Wijnen, onderzoekster naar vriendschap aan de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.

Want juist in die periode, als je jezelf zo ontwikkelt, je op zoek bent naar naar je eigen identiteit, je ouders je minder lijken te begrijpen, er veel van je verwacht wordt én je allerlei nieuwe ervaringen opdoet, is ht fijn om mensen om je heen te hebben die je begrijpen, die je kunt vertrouwen en die je nemen zoals je bent. ‘Voor veel jongeren zijn goede vrienden daarom onmisbaar’, zegt Lydia.

Struggles

Maar wat als je zulke mensen niet om je heen hebt? Als er geen Blair to you Serena is, of als je niet het gevoel hebt helemaal jezelf te kunnen zijn bij je vrienden? Of als de vriendschap van één kant komt en je twijfelt of die wederzijds is..? Struggles waar ruim een derde van jullie mee zit, blijkt uit jullie reacties op onze Insta Stories hierover.

‘Als je graag goede vrienden wil, maar het lukt niet, kun je je heel eenzaam voelen’, zegt Lydia. ‘Je kunt ook aan jezelf gaan twijfelen. waardoor je je nog verder van anderen gaat afsluiten. Zo kun je in een negatieve cirkel komen.’ Het is volgens haar daarom belangrijk dat die cirkel doorbroken wordt.

Friendship

Hoe zorg je nou dat je het ultieme level van friendship bereikt? Lydia: ‘Ik denk dat er één gouden regel is: gedraag je zoals je wil dat je vrienden zich naar jou gedragen. Wees er voor ze en blijf aan je vriendschappen werken. Want wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt hier ook.’

Check ook: 9x Waarom je bff je soulmate is

‘Steek er dus energie in en maak tijd om samen dingen te ondernemen. Doe af en toe iets aardigs; stuur een kaartje, trakteer op iets lekkers, bel of FT buiten schooltijd… Stel jezelf open en kwetsbaar op. Deel je dagelijkse dingetjes, maar ook waar je mee zit. En bedenk dat het soms tijd kost om zo’n band op te bouwen of te verdiepen.’

Het hele artikel over vriendschap lees je in CG!’s summer issue op pagina 28 t/m 31. Rennen naar de winkel dus!

Cosmog2004 Hr

LEES OOK:

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen