slapen

Slaap je beter als je ‘s nachts het raam open hebt?

Nu de zomer eraan komt en de temperaturen flink omhoog gaan, slapen veel van ons misschien wel met het raam open (of doen dit altijd al). Maar kun je nou beter wel of niet je raam ‘s nachts open hebben?

Perfecte temperatuur

De één heeft liever een ijskoude slaapkamer, terwijl de ander het liefste onder een dikke deken ligt. Volgens slaaptherapeut en somnoloog Ingrid Verbeek die met NU.nl sprak, ligt de perfecte slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 20 graden. Omdat de één het sneller koud heeft dan de ander, is slapen met het raam open niet gelijk een garantie dat je beter slaapt.Voor een goede nachtrust moet je lichaam niet te warm of te koud zijn, dit kan er namelijk voor zorgen dat je veel wakker wordt en onrustig slaapt. Daarom kan het per persoon verschillen of een open raam tijdens het slapen een goed idee is.

Ook kan de plek waar je slaapt bepalen of het beter is om met het raam open of dicht te slapen. Het kan zijn dat er misschien veel licht of geluid in je kamer komt als je het raam open hebt, wat je slaap ook weer kan verstoren.

Doorluchten

Of je het raam tijdens je nachtrust nou open of dicht hebt, het doorluchten van je slaapkamer is super belangrijk. Niet alleen om die muffe slaapgeur weg te krijgen, maar ook voor het voorkomen van schimmel. Yikes. Je produceert in je slaap namelijk veel vocht (bijvoorbeeld door te zweten), waardoor het bij onvoldoende ventilatie vochtig kan worden in je kamer, wat weer kan leiden tot schimmel en veel huisstofmijt. Het is daarom ook beter om ‘s ochtends niet je bed op te maken en je deken gewoon open geslagen te laten luchten. Een goed excuus als je moeder weer eens klaagt over het feit dat je je bed niet hebt opgemaakt!

Dit zegt je slaappositie over je persooblijkheid

Bovendien is het doorluchten belangrijk om van allerlei ongezonde stoffen in de lucht af te komen, zoals aanwezige virussen maar ook vluchtige organische stoffen in nieuwe meubels en de geur van wierook, geurkaarsen en luchtverfrissers.

Het doorluchten van je kamer kan overdag of ‘s nachts.

Frisse lucht

Dat er niet genoeg zuurstof in de slaapkamer komt als het raam ‘s nachts dicht is, is niet helemaal waar. Er is namelijk altijd genoeg zuurstof in de slaapkamer. Maar als je liever toch wat frisse lucht in je kamer hebt als je aan het slapen bent, kun je het beste je raam op een kiertje laten staan. Als je slapen met het raam open vervelend of eng vindt, kun je je kamerdeur open zetten voor extra ventilatie. Als dit niet kan is je kamer doorluchten voor of na het slapen ook dus een prima oplossing.

Voel je weleens schokjes als je slaapt? Here’s why!

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen