De langste maansverduistering van de eeuw komt eraan

Mark your calendar – maar echt! Aanstaande vrijdag vindt de langste maansverduistering van de eeuw plaats, met als gevolg: een gigantische rode bol – de blood moon – in de lucht. En dat klinkt misschien een beetje geeky, maar trust us als we zeggen dat je ‘m niet wil missen!

Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde en straalt zelf geen licht uit. In plaats daarvan weerkaatst de maan het licht van de zon. Zonlicht gaat namelijk wel langs de aarde. Alright, alright.

Maarre… Waarom wordt de maan dan rood? Op die vraag hebben we het antwoord, maar dit is wel het moment waarop het iets technischer wordt.

Het zonlicht wordt door de dampkring afgebogen naar de maan. En omdat rood licht het best wordt afgebogen, kleurt de maan tijdens de verduistering rood. En dat noemen we dus een bloedmaan.

Think About It Reaction GIF by Identity - Find & Share on GIPHY

De maansverduistering begint aanstaande vrijdag om 21.30u. Om 22.22u bereikt-ie z’n hoogtepunt, en om 23.14u is het hele feest weer voorbij. Dan valt er langzaamaan weer meer licht op de maan, en gaat-ie uiteindelijk weer als vanouds schijnen.

Dus heb je een vrijdagavond een leuk feestje, barbecue of ben je de lucky gal met een hot date op de planning op deze ~ special ~ night? Vergeet dan niet omhoog te kijken.

Im Going GIF - Find & Share on GIPHY

Lees ook: Ben & Jerry’s Scoop Shop opent in Rotterdam.

Fotografie: Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen