fiets

Met deze tips wordt jouw fiets nooit meer gestolen

Wij Nederlanders houden van fietsen. Er zijn in ons kleine kikkerlandje meer fietsen dan mensen te vinden en we fietsen in totaal wel 5 miljard kilometer per jaar! Omdat er zoveel fietsen zijn, is de illegale handel in fietsen ook enorm populair. En dat is dan wel weer een beetje jammer voor ons. Uit cijfers van het Centrum Fietsdiefstal blijkt dat er dagelijks meer dan 1000 (!) fietsen gestolen worden in Nederland. Maar hoe voorkom je dat jouw stalen ros wordt gejat? Vaak wordt er gezegd dat je je fiets simpelweg moet spuiten om ‘m onaantrekkelijker te maken voor dieven, maar wij snappen dat je dit natuurlijk niet wilt doen met je brand-new bike. Check daarom deze tips zodat jouw fietsje nooit meer wordt gestolen!

 

Weet hoe je je extra slot gebruikt

Iedereen die in de stad woont, denkt waarschijnlijk nu ‘duh’, natuurlijk moet je een extra kettingslot gebruiken. Maar gebruik je ‘m ook op de juiste manier? Het is namelijk belangrijk dat je het extra slot hoog en flexibel vastmaakt. Als het slot op de grond ligt, breken dieven het slot open met behulp van de grond waarop zij extra kracht uitoefenen. Met een betonschaar een in de lucht hangend slot openmaken is daarentegen een stuk lastiger. Ook geldt: hoe dikker de ijzeren ketting, hoe beter.

Een onverplaatsbare fiets

Helaas is het niet altijd mogelijk, maar het blijft een goede zet om je fiets ergens aan vast te maken met behulp van je kettingslot. Want ken jij de truc ‘koud zetten’? Hierbij verplaatst de dief jouw fiets een paar meter met als gevolg dat jij je trouwe ros niet meer vindt en maar achterlaat. De dief komt op een later moment terug, zodat hij in alle rust de fiets kan meenemen. De fiets ergens aan vastzetten verkleint de kans op diefstal, maar nog beter is als het kettingslot door het voorwiel en het frame gaat. Zo is het ook nog eens onmogelijk om jouw fiets zonder voorwiel mee te nemen.

Heb jij ook vanaf nu braaf je telefoon in je zak tijdens het fietsen? Appen op de fiets kan zorgen voor een hoge boete!

Jouw smartphone als sleutel en bewaker

Deze tip is dé oplossing voor diegene die zijn fiets altijd vergeet op slot te doen of juist de fietssleutel zelf kwijtraakt. Het vertrouwde ringslot moet je nu nog handmatig openmaken, maar er zijn tegenwoordig ook moderne varianten die op slot gaan zonder sleutel! Deze automatische ringsloten zijn namelijk verbonden met jouw smartphone. Zodra je wegloopt gaat het slot dicht en je ontvangt een notificatie als jouw fiets wordt verplaatst. Als je weer in de buurt komt gaat het slot open en fiets je zo weg. Hoe handig! Helemaal ideaal voor diegene die een haat-liefde verhouding hebben met hun fietssleutel.

Laat je fiets graveren

Een andere oplossing die diefstal tegengaat, is het laten graveren van je postcode en huisnummer in de stang van je fiets. Met deze gegevens is het meteen zichtbaar dat de fiets al een eigenaar heeft en dat schrikt boeven af. Wij snappen dat je nu denkt: oh hell no, dat is zonde van mijn nieuwe fiets. Maar no worries! Het graveren wordt subtiel gedaan en het valt op het eerste gezicht niet op. Als je toch liever een andere manier kiest, kun je bijvoorbeeld je fiets laten registreren op basis van kenmerken en het framenummer.

Het ventiel op de juiste plek

Gebaseerd op een tip van een oude fietsendief: zorg dat het ventiel vlakbij het slot zit. Deze tip werkt vooral met een ringslot, maar kan ook met een extra slot. Als een dief nu probeert het slot open te knippen, is er een kans dat het ventiel kapotgaat. En zonder ventiel loopt de band natuurlijk leeg, en heeft de dief niets meer aan je fiets.

Bonustip: Verzeker tegen schade en diefstal

Natuurlijk is niet elke fiets het geld waard, maar heb je nou een brand-new fiets gekocht en wil je écht niet dat hij gestolen wordt? Sluit dan een verzekering af! Dit kun je bij de fietswinkel zelf doen of bijvoorbeeld bij het fietsenmerk Cowboy.

 

LEES OOK:

Bron & beeld: Cowboy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen