Stargazing

Stargazing guide: hoe je (vallende) sterren kunt vinden en herkennen

Aan de night sky zijn ontelbaar veel dingen te zien: sterren, sterrenstelsels, meteoren, planeten, kometen… The list goes on and on. Wist je dat je veel van deze dingen – naast met een verrekijker of telescoop – ook met het blote oog kunt zien? In deze stargazing guide lees je hoe je sterrenstelsels, sterrenbeelden en (vallende) sterren kunt vinden en herkennen. Ready voor een tripje to infinity and beyond?

Mini-cursus stargazing

Om te beginnen met sterren kijken heb je het volgende nodig:
 
• Draaibare sterrenkaart of app 
• Verrekijker (geen must)
• Cozy kleding en kleedje om op te liggen
• Good company (ook geen must, wel gezellig)

Locatie is key

Niet iedere locatie is geschikt voor sterren kijken. De perfecte plek om sterren te spotten is een plek waar je een groot deel van het heelal kunt zien, dus waar geen bomen of hoge gebouwen je zicht blokkeren. Het strand of bovenop een heuvel is the perfect place om sterren te zien. Ook kun je het beste een plek zoeken die donker en een beetje afgelegen is. Hier heb je geen last van lichtvervuiling van gebouwen of snelwegen en kun je veel meer sterren zien.

Laat je ogen wennen aan het donker

Je hebt vast weleens meegemaakt dat zodra het licht uit gaat, je helemaal niets meer kunt zien. Maar als je ogen eenmaal gewend zijn aan het donker, zie je een stuk meer. Neem daarom een zaklamp mee met rood of blauw licht. Dit heeft namelijk een ander effect op je ogen, waardoor ze niet steeds opnieuw hoeven te wennen aan het donker. Een zaklamp met rood licht kun je heel makkelijk maken door rood cellofaan over je zaklamp of telefoon te plakken. 

Stargazing is ook superleuk om te doen als date! Hier vind je nog meer leuke zomerse date ideeën.

Gebruik een (draaibare) sterrenkaart

Een (draaibare) sterrenkaart is een handige tool om de sterrenhemel beter te leren kennen, om sterrenbeelden en de helderste sterren te vinden of om op te zoeken waar je naar kijkt. Op deze kaart staan alle sterrenbeelden getekend die je het hele jaar door kunt zien. Nadat je bij een draaibare sterrenkaart de juiste tijd en datum hebt ingesteld, kun je aflezen hoe de sterrenhemel er op dat moment uitziet. De sterren die op dat moment niet zichtbaar zijn, worden afgeschermd door de draaischijf. Nu je weet dat de positie van de sterren continu verandert, kun je het beste voorbereid op pad gaan en eerst uitzoeken wat je zou willen zien of wat er die avond te zien is. Als de maan weinig licht geeft, het een koude avond is (vandaar de cozy kleding) en de luchtvochtigheid laag is, zie je sterren op hun best. 

Enthousiast geworden en wil je meer weten over (vallende) sterren, sterrenbeelden en bijgeloof hierover? Scoor dan CG!’s Summer Issue. Je leest het op pagina 78, 79 en 80.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen