Lichaamstaal

Talk that body talk: spoedcursus lichaamstaal

Stel: je hebt een presentatie, date of belangrijk gesprek. Dan oefen je waarschijnlijk wat je wil zeggen. Maar wist je dat hóé je iets zegt veel belangrijker is? 93% van de communicatie wordt namelijk bepaald door lichaamstaal. Met deze spoedcursus body language handle jij any situation like a pro.

Spreken voor een groep

Voor sommigen is spreken voor een groep nog erger dan er op het laatste moment achter komen dat je een proefwerk hebt. We totally get it! Helaas kunnen we met lichaamstaal niet alle nerves wegwerken, maar fake it till you make it! Met de juiste lichaamstaal kom je in ieder geval over alsof je precies weet wat je doet. Dat geeft je dan weer een confidence boost, waardoor je ook meer zelfverzekerdheid uitstraalt.

Hoe je dat doet? Het klinkt nogal obvious, maar neem een open houding aan. Als je zenuwachtig of onzeker bent, ben je geneigd jezelf klein te maken. Anderen pikken je lichaamstaal op, waardoor je minder geloofwaardig overkomt. Zorg daarom dat je rechtop staat, met je schouders een stukje naar achteren en je kin iets omhoog. Enne, sta je op één voet te wankelen en kruis je je enkels? Dan komt je verhaal ook wankel over. Zet je voeten dus stevig naast elkaar.

Maar dan je handen. Blijft altijd een dingetje, hé… Als alle ogen op je gericht zijn, word je je van zulke dingen ineens hyperbewust en guess what? Je handen verraden dan dat je je niet heel zeker van je zaak voelt. Een handig trucje is steepling: maak een driehoek van je handen door al je vingertoppen tegen elkaar aan te leggen. Dit handgebaar staat voor kennis en zelfverzekerdheid. Niet voor niets wordt-ie veel gebruikt door politici en advocaten; je laat ermee zien dat je weet waar je het over hebt en dat is natuurlijk wat je wilt.

Lees ook: #1 Oops: jullie grootste blunders

Belangrijk gesprek

Wat de reden van je gesprek ook is, dikke kans dat je er zenuwachtig voor bent. Die zenuwen wil je natuurlijk verbergen. Of liever nog: overrulen. Lucky for you kun je met lichaamstaal niet alleen anderen, maar ook jezelf een beetje voor de gek houden.

Door een houding aan te nemen die veel ruimte inneemt, verhoog je volgens onderzoek je testosteronniveau en verminder je de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Results: je voelt je more powerful en dat straal je dus ook uit.

Ga zitten en laat één arm op de armleuning rusten. De andere laat je langs de rugleuning hangen en je benen kruis je casually over elkaar met je ene enkel op je andere knie. Allebei je ellebogen op de stoelleuning leggen also does the trick.

Date

Tijdens een date wil je zelf niet alleen goed overkomen, maar wil je ook weten of de ander jou leuk vindt. Om zelf leuk gevonden te worden, is die open houding die we eerder al noemden belangrijk, but there’s more, zoals je hoofd schuin houden en – duh – glimlachen.

Ook door de lichaamstaal van je love interest na te doen, gaat hij of zij je leuker vinden. Spiegelen, noemen we dit. Maar ga nou niet als een gek je potential lover na-apen: meestal doen jullie dit al onbewust en als jullie in elkaar geïnteresseerd zijn. Te overdreven spiegelen kan juist het tegenovergestelde effect hebben. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de boel niet een handje mag helpen door bewust bepaalde bewegingen subtiel na te doen… Het is zelfs bewezen dat mensen hun gesprekspartner aardiger vonden wanneer deze hen nadeden. Haalt hij bijvoorbeeld een hand door z’n haar? Doe jij gewoon een plukje haar achter je oren.

Om te checken of al dat geglimlach en gespiegel ook werkt, kun je letten op de afstand tussen jullie. Komt je date steeds dichterbij zitten of zitten jullie naar elkaar toe gebogen? Dan is er waarschijnlijk een klik. Vaak kun je dat ook merken aan kleine aanrakingen. En leunt bae to be’s kin op zijn of haar hand, dan is dat ook een teken van interesse. Heeft hij zijn handen in z’n zakken? Dat kan betekenen dat je date niet heel geïnteresseerd is. Enne, mind the feet! Die schijnen het eerlijkst te zijn. Wijzen ze in jouw richting? You’re good. Wijzen ze naar de uitgang? Dan wil je date liever weg…

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen